Bildskapare: Jorono / Pixabay.

Royal i Eskilstuna, onsdag 15/5 kl 18.00: Om massfördrivningen och massakrerna i samband med kolonialstatens Israels bildande 1948

Al Nakba-dagen
Visning av filmen TANTURA, och diskussion
DATUM: ONSDAG 15 MAJ, 2024
KL 18:00 – 20:00
PLATS: ROYAL ESKILSTUNA, JÄRNTORGET 2

I år är det 76 år sedan Al Nakba, den stora katastrofen då 750 000 palestinier fördrevs och tvingades på flykt. Över 400 byar jämnades med marken eller togs över av de militära styrkor som sedan kom att bli den koloniala ockupationsregimens armé.

Ockupationsregimen Israel har sedan dess nekat dem som fördrevs rätten att återvända.

Än i dag lever flera miljoner palestinier i flyktingläger runt om i världen, och fördrivningen pågår fortfarande. Terrorn och utsvältningen mot Gazas befolkning – liksom dödandet, fängslandena och trakasserierna på Västbanken – äger nu rum med avsikten att närma fördrivningen sin fullbordan.

Palestinakommittén i Eskilstuna uppmärksammar Al Nakba-dagen med en föreläsning av journalisten och debattören Adnan Abo-Chakra, samt med visning av filmen Tantura och med en efterföljande diskussion.

Fördrivningen kvinnor och barn från Tantura 1948. Ett stort antal av byborna mördades.

Filmen TANTURA
Hundratals palestinska byar avfolkades 1948. För erövrarna, de kolonialistiska sionisterna, var det “självständighetskriget”, för palestinierna var det Al Nakba –  den stora katastrofen.

Efter visningen ges möjlighet till diskussion.

Paus vid lämpligt tillfälle.

Vi bjuder på fika!

Palestinakommittén
i Eskilstuna

You May Also Like