Robotarna är förvisso lite dyrare i drift, men de går på el och är dessutom ljudlösa, så de är betydligt mer miljövänliga. Foto: Eskilstuna Kommun.

Robotklippare tar över arbetet på Eskilstunas gräsmattor

Nu gör robotgräsklipparna debut på de kommunala grönytorna i Eskilstuna. Tolv robotar kommer i sommar att trimma gräsmattor i Rinmansparken, Rothoffsparken och i stadsdelen Årby.

De har blivit en vanlig syn i villaträdgårdar och på golfbanor. Nu debuterar robotgräsklipparna även inom den kommunala parkförvaltningen. Eskilstuna Kommun har införskaffat 12 större robotgräsklippare som de närmaste veckorna kommenderas ut för att trimma gräsytorna i Rinmansparken, Rothoffsparken och Årby. Robotarna blir lite dyrare i drift jämfört med vanlig gräsklippning, men i övrigt finns det många fördelar med robotgräsklippare.

Robotarna är mer miljövänliga

̶  Klipparna går på el och är därmed mer miljövänliga. De är i princip ljudlösa så det blir en tyst miljö för både personal och omgivning. Det blir också ett jämnare och finare klippresultat med robotgräsklippare som dessutom kan arbeta även i regn, förklarar Daniel Wennersten, chef för område stadsmiljö på Stadsbyggnadsförvaltningen.

Att låta robotgräsklippare ta hand om gräsytorna innebär också att Eskilstuna Kommun nu kan nyttja arbetstiden på ett bättre sätt.

̶  Medan robotarna tar hand om gräset kan våra medarbetare ägna sig åt andra arbetsuppgifter i området, klippa häckar och liknande, säger Daniel Wennersten.

Robot vs. igelkott

En fråga som brukar komma upp när man pratar om robotgräsklippare är säkerheten, och då särskilt för igelkottar som ofta gömmer sig i buskar och lövhögar. Skärsystemet på robotarna består av en roterande tallrik med tre “rakbladsknivar” som svänger undan när de stöter på motstånd. Robotklipparna är också konstruerade så knivdisken stannar omedelbart som karossen av någon anledning lyfts. Skulle klipparen fastna så kommer den heller inte starta av sig själv. I stället får personalen larm i sina telefoner och behöver ta sig till roboten för att starta den manuellt. För övrigt kommer robotarna endast att arbeta dagtid, och eftersom igelkottar uteslutande är nattaktiva så blir det förhoppningsvis inga möten alls mellan robotarna och igelkottarna.

Under vecka 21 (nästa vecka) är det tänkt att kommunens nya robotklippare ska vara i full aktivitet.

You May Also Like