Skillnaden mellan hur det ser ut på förpackningen och i verkligheten. Foto: Rolf Waltersson.

En tramsig reklamspaning med en underton av allvar

Jag vet inte om det är en tillfällighet eller en ny trend. Jag har noterat att reklam den senare tiden allt oftare är på engelska.

De här bilderna på reklamtavlor i vår offentliga miljö som jag tagit den senaste tiden är exempel på detta.

Varför det blivit så vet jag inte. Kanske reklammakarna tror att det blir häftigare på nått vis om man skriver på engelska – att det har nån slags psykologisk effekt. Att det ska kännas som en doft av den stora världen om reklamen för isglassen man slickar i sig är skriven på engelska.

Egentligen bryr jag mig inte – undrar bara varför.

Om nu reklammakarna föredrar att skriva på engelska, och därmed begränsar andelen människor som förstår “budskapet”, ser jag snarare som en fördel.

Men osökt kommer jag att tänka på Jimmie Åkesson (SD), Ulf Kristersson (M) som med en hotfull underton allt oftare säger:

“det här landet talar vi svenska!”

Det bästa vore om vi kunde få bort så mycket som möjligt av all denna förljugna och fördummande kommersiella reklam från vårat gemensamma offentliga vardagsrum.

Det är förfulande. Dessutom kostar reklamen en massa pengar. Pengar som vi som konsumenter betalar varje gång vi handlar.

“Reklam för sånt vi inte behöver. Det vi behöver hittar vi ändå”, som skådespelaren Ulla Skoog sa i programmet Husesyn i Sveriges Radio P1 21 juli när hon talade om byggmateriel av undermålig kvalitet.

PS- Under rubriken “Så mycket lägger svenska annonsörer på reklam”. Skriver Dagens Media 30 juni 2016:

“Den totala kommunikationsinvesteringen i Sverige uppskattas till drygt 100 miljarder kronor under 2015”.

Ni får själva avgöra om ni tycker att den kommersiella reklamen som väller över oss, inte minst i de reklamfinansierade TV-kanalern, är verklig konsument- och produktinformation. Eller om det Huvudsakligen bara är förförande och förljugen desinformation.

Själv har jag ägnat mig åt att nagelfara reklamen för casinospel, men även bilreklam. Den reklamen är ju bedrägeri. Men uppenbarligen lagligt bedrägeri.

Jag har skrivit ett flertal inlägg i eFOLKET om detta.

Rolf Waltersson

You May Also Like