För drygt en vecka sedan hörde jag på nyheterna att många ungdomar har börjat handla med aktier i dessa coronatider. Och att man ser aktiespekulation som ett alternativ till att spela på nätcasinon.
Av en slump (?) råkade programmet “Ekonomibyrån” på SVT måndagen 1 februari handla just om aktiespekulation och ungdomars ökande intresse för denna “sparform”. Det var del 3 av Ekonomibyrån med underrubriken “Den nya börsen”.
Programledaren Carolina Neurath hade bjudit in 3 “börsexperter” till att samtala om detta med börshandel, risker och fördelar, vilka “fällor” man som ung “aktiesparare” ska akta sig för och så vidare.
De tre inbjudna gästerna var börsinfluensern Andra “börshajen” Farhad, Kapitalet-poddaren Jakob Bursell och fintech-forskaren Claire Ingram Bogusz.
Eftersom jag är sjukligt misstänksam och anar “ugglor i mossen” börjar jag med att försöka ta reda på vad en influenser är. Bland annat hittar jag detta:
“Influencer (influerare – från engelskans påverkare) är en inspiratör, motivatör, opinionsskapare som genom sitt agerande påverkar vad andra människor gör. Ofta är målet att få folk att handla vissa varor eller tjänster, vilket gör att influencern också är säljare och marknadsförare.
Influencers påverkar och informerar andra personer genom sina bilder, videoklipp, kommentarer och inlägg på internet. Influencers används ofta som ett samlingsnamn för bloggare, twittrare, youtubare, facebookare med flera”
När jag googlar “bilder på influencer” hittar jag nästan bara bilder på unga tjejer som filmar sig själva, med “pussmun”, och visar upp läppstift och andra skönhetspreparat.
En av dem, “youtubestjärnan” Linda Ahlberg 17 år, berättar att det kostar mycket “att ligga på topp”. Och hon berättar hur mycket pengar hon tvingats lägga ner på fransförlängningar.
Jag måste säga att mina fördomar om youtubers förstärks av detta. Men det kanske beror på att jag är gammal och insnöad och inte fattar att det är ett “yrke”, att man kan försörja sig på att “skapa digital magi” – som en av de få männen jag hittar när jag söker “bilder på youtubers”.
Nog om detta. Åter till deltagarna i “Ekonomibyrån”.
Börsinfluencern Andra “börshajen” Farah startade Börshajen Sverige AB “för att få fler att skaffa sig ett fuck off-kapital”. Hon var miljonär redan vid 21 års ålder. “Min första affär gick bra, sedan kände jag mig odödlig och förlorade alla pengar”.
Idag är hon förmögen igen, men ännu inte så rik att hon kan leva resten av livet på pengarna:
“Inte med den livsstil jag har nu”, berättar 26-årige Andra “börshajen” Farah.
Jakob Bursell driver Kapitalet – en podd om ekonomi:
“Varför är avocado så dyrt? Hur mycket tjänar låtskrivarna bakom Rednex? Vem bestämmer när det är lågkonjunktur? Med välproducerade berättelser från samhällets alla hörn, tar Kapitalet med dig ner under världsekonomins motorhuv, i hopp om att kunna reda ut hur vi människor egentligen fungerar”. Så beskriver man sig själv.
Kapitalpodden ägs av Monopol Media AB som bland annat “säljer annonser och förvaltar aktier”.
Man kan utan överdrift påstå att dessa två deltagare i Ekonomibyrån är minst sagt “part i målet”. De “kackar i eget bo” när de okritiskt och oemotsagt får bre ut sig om hur underbart det är med aktiemarknaden och hur otroligt rik man kan bli “bara man ser upp med fällorna”.
Inte en enda kritisk fråga från programledaren. Varifrån kommer pengarna när man blir rik? Vart tar pengarna vägen om/när de “går upp i rök”. Hur mycket är “riktiga pengar” och hur mycket är “uppblåsta värden” i den här galna kapitalkarusellen?
Och har man som aktieägare (aktie är ägarandel i ett företag) något ansvar för den verksamhet företaget bedriver, vapenhandel, miljöförstöring, barnarbete, penningtvätt, uppblåsta direktörslöner och bonusar och så vidare?
Rekordet var nog ändå när man i programmet släpper lös ett par 19-åriga finansvalpar, Oliver Allemog och Viktor Ritsvall, som kallar sig “Finansgrabbarna”. Gå in i programmet, titta och lyssna. Inslaget om “Finansgrabbarna” kommer 9 minuter och 50 sekunder in i programmet Ekonomibyrån“, avsnitt 3. Bland annat påstår de:
- Spara 1 krona i månaden i 30 år.
- Med 8 % avkastning på börsen.
- Då skulle du efter 30 år ha 1,4 miljoner kronor.
- Hela 1 miljon skulle vara ren vinst.
När jag räknar 1 krona per månad i 30 år får jag summan 360 kronor. Visst är det “magi“ när dessa 360 kronor kan växa till 1,4 miljoner – varav 1 miljon är ren vinst.
Som sagt – varifrån kommer pengarna? Har de växt av sig själva?
I programmet framförs inte en enda kritisk eller ifrågasättande röst om dessa “finansgrabbar” och det de håller på med. De får stå helt oemotsagda som framgångsexempel, och driva sina falska förkunnelser om hur salig man blir om man satsar på aktiemarknaden.
Eller gå in på “Finansgrabbarna YouTube”. Där får man lära sig att “vem som helst kan bli miljonär på börsen”.
Det räcker att man sparar 1 krona i månaden i 30 år.
Allt detta får stå oemotsagt i programmet “Ekonomibyrån” i SVT. Man frågar sig: Har public service gjort sig till språkrör för arbetsfria inkomster genom aktiespekulation?
Rolf Waltersson