Ödets lott – att sitta lottlös

För några dagar sedan fick jag ett telefonsamtal. Det var en telefonförsäljare.

Det var en pratglad ung man, vilket hördes tydligt på rösten. Han presenterade sig:

Hej, Jag heter xx yy och ringer från Kombilotteriet. Du har ett telefonnummer som slutar på 99, eller hur?”.

Eftersom mitt telefonnummer slutar på 99 så höll jag med honom:

Jodå. Mitt nummer slutar på 99”.

Då vill jag komma med en glädjande nyhet. Vi har just nu en kampanj. All som har slutsiffra 99 får en gratislott”, säger den pratglade telefonförsäljaren.

Men varför ringer du? Ni kan väl skicka den där gratislotten direkt”, svarar jag.

Visst. Men vi vill gärna ha den personliga kontakten med våra kunder. Det är därför jag ringer”, svarar telefonförsäljaren.

Men jag litar inte på det där att något är gratis. Det är säkert nått förbehåll inbakat så att man fastnar i nått slags köptvång som är svårt att komma ur. Förresten är det där med lotteri, dobbel och spel inte min grej. Så jag säger tack och adjö”, säger jag till telefonförsäljaren och lägger på luren.

Eftersom jag sedan en tid har funderat på att skriva ett inlägg här i eFOLKET om just Kombilotteriet och andra lotterier som ingår i det som kallas A-lotterierna, så passar det som hand i handske att skriva detta nu.

Det finns en radda lotterier att välja mellan. Det är:

  • Kombilotteriet, som är bolagets mest framgångsrika “produkt”
  • Drömreselotteriet
  • Motorlotteriet
  • Glädjelotteriet
  • Extralotteriet

A-lotterierna är en ekonomisk förening som ägs av Socialdemokraterna och deras ungdomsförbund SSU. Sedan 1956 har A-lotterierna bedrivit lotteriverksamhet… Sedan starten har Socialdemokraterna och SSU tjänat över tre miljarder kronor på spel och lotteriförsäljning…
Genom att som politiskt parti samtidigt både stifta lagar och agera på spelmarknaden bedöms socialdemokraterna ha en unik position. Undantaget från spelskatten uppskattas medföra 30 miljoner kronor om året
”, skriver Wikipedia.

Det speciella med A-lotterierna är att man får sälja lotter på kredit:

I Sverige är det (enligt omsorgsplikten i spellagen) förbjudet att sälja spel och lotter på kredit, men Socialdemokraterna och SSU ingår bland dem som har ett undantag från lagen…
Mellan 2014-2017 hade 8 000 personer drivits till Kronofogden för att de inte betalat sina lotter, och i nästan 2 000 fall ledde det till betalningsanmärkning…
En stor del av de skuldsatta är pensionärer födda på 1940- och 1950-talet…
” skriver Wikipedia.

Det har förekommit att att Kombilotteriet sålt lotter på kredit till redan skuldsatta personer, enligt uppgift i Omni.

Lockbetet är vanligt bondfångeri:

Du får den första lotten för 49 kronor. Ordinarie pris 200 kronor. På köpet får du 4 st assietter från Rörstrand värda 716 kr”. Eller:

Första månaden 69:-. Ordinarie pris 200:-. På köpet får du sängkläder värda 869:-

För 69 kronor får man något som är värt 1 069 kronor. Låter det för bra för att vara sant, är det oftast inte sant. Eller är Kombilotteriet nån slags Ebberöds Bank?

Misstanken slår mig att det kanske är min ålder, snarare än mitt telefonnummer, som gjorde att jag blivit “utvald” att få en gratislott.

I dagsläget är Socialdemokraterna det enda riksdagsparti som har begärt och fått tillstånd av Lotteriinspektionen att bedriva rikstäckande lotteriverksamhet.

2016 kritiserades A-lotteriernas Kombilotteriet, Drömreselotteriet och Motorlotteriet av Lotteriinspektionen för sina försäljningsmetoder och att det inte tydligt framgår att överskottet går till socialdemokraterna och SSU.

A-lotterierna har också fått kritik för att man anlitat/anlitar företag (telemarketingföretag) som inte har kollektivavtal.

Många (främst äldre) som köper lotter av telefonförsäljare inser inte, eller blir inte upplysta om, att de binder sig för en prenumeration som rullar på månad efter månad och år efter år. Det är de som oftast till slut hamnar hos kronofogden. Varje månad säljer A-lotterierna ungefär 100 000 lotter.

Moderaterna har genom åren varit starkt kritiska till Socialdemokraterna och deras lotteriverksamhet. Men det hindrar inte (M) från att nu starta ett eget lotteri som har stora likheter med – just det – Kombilotteriet. (se lästips).

I media har det genom åren riktats stark kritik mot A-lotterierna och deras försäljningsmetoder.

En del av uppgifterna jag hittat har några år på nacken. Kanske man ändrat försäljningsmetoder på senare tid. Men att jag blev uppringd av en telefonförsäljare som arbetade (vilket jävla arbete att ringa upp folk för att kränga lotter) på uppdrag av Kombilotteriet visar att telefonförsäljningen pågår — även om just den här försäljare bara ville ge mig en “gratislott”, som jag tackade nej till.

PS. När jag var idag för att äta lunch vid restaurangen COOP Sveaplan här i Eskilstuna, tog jag bild på de enarmade banditer som står inne i restaurangen. Det är statliga Svenska Spel som ligger bakom dessa banditer.

Lästips:

Rolf Waltersson

You May Also Like