Typiska leksaksvapen – i en stressad situation kan det vara svårt att avgöra om det handlar om riktiga vapen…

Polisens vädjan: Undvik leksaksvapen i skolavslutningstider!

Polisen i Region Öst, där bland annat Eskilstuna ingår, går nu ut med en uppmaning till ungdomar och föräldrar. Det handlar om att inte bära vapenliknande föremål, som exempelvis leksakspistoler, under maskerader eller andra festtillställningar nu i skolavslutningstider.

– Undvik skrämmande missförstånd och onödiga polispådrag i samband med skolavslutningsaktiviteter genom att inte att bära vapenliknande föremål som hör till en maskeradkostym på stan eller i närheten av skolor. Även föremål som på nära håll är tydliga leksaker kan vara svåra att skilja från skarpa på lite längre avstånd, säger Johnny Gustavsson, presstalesperson vid Polisregion Öst.

Leksakspistol orsakade polispådrag i Årby

Så sent som i april i år blev det stort polispådrag i stadsdelen Årby i Eskilstuna. Det efter larm om att en person skulle ha setts vifta omkring med ett vapen i området. Väl på plats kunde Polisen konstatera att det handlade om ett leksaksvapen – men det först efter att flera ungdomar tvingats ner på marken av Polisen.

Enligt Johnny Gustavsson vid Polisen kan även tydliga leksaksvapen vara svåra att skilja från riktiga på längre avstånd, och Polisen vill därför undvika skrämmande missförstånd…

You May Also Like