Oro på Stockholmsbörsen – Vårens uppgång har gått upp i rök. Men vapenaktierna går bra

Det är dystra tider för börsspekulanterna som helst vill tjäna pengar på pengar i stället för att arbeta.

För det är ju så, i alla fall för “vanligt folk”, att man inte blir rik på att arbeta. Vill man bli rik ska man i stället “låta pengarna arbeta”.

Efter en uppgång på Stockholmsbörsen i början på året på 13 procent har det gått utför. Nu är man tillbaka på ruta ett.

Det beror på att Stockholmsbörsen har gått i sidled sedan i våras”, förklarar Maria Landeborn, aktiestrateg på Danske Bank. (se lästips)

Det betyder alltså att börsen rör sig i sidled, precis som krabbor. Det är de kraftiga klorna som hindrar krabban att gå framåt.

En annan likhet, eller är det skillnad, mellan krabbor och börsen, är att när krabban förlorar ett ben växer det ut ett nytt. Och när börskursen går ner går pengarna “upp i rök”. Och när börskursen går upp kommer pengarna tillbaka på ett minst lika mystiskt sätt som när krabbans ben växer ut. (se lästips)

Men nedgången på börsen betyder inte att allt är nattsvart. Det finns ljusglimtar. Eller snarare, starka strålkastare som visar vägen ut ur mörkret.

Vapenindustrin

Det är vapenindustrin som nu går som tåget, även om den jämförelsen kan misstolkas eftersom det är lite si och så med hur tågen går.

Sedan kriget i Ukraina bröt ut är det den svenska vapentillverkaren Saab som är den bästa försvarsaktien med en uppgång på hela 194 procent.

Enligt Sipri kommer 90 procent av Saabs omsättning från försäljning av försvarsutrustning. Det gör bolaget till ett av de mest renodlade stora försvarsbolagen på börsen.

Saabs produktportfölj består av flygplan som JAS Gripen, fartyg och ubåtar, samt vapen och tillhörande teknologiska försvarssystem”, skriver tidningen Placera. (se lästips)

Även BAE Systems aktie, som äger bland annat Bofors vapentillverkning, har stigit med 97 procent.

Om man vill berika sig på aktiespekulation och inte har några moraliska betänkligheter ser vapenindustrin ut att vara det säkraste kortet.

InvestorRunner får man förklaring till varför man ska investera i vapenaktier:

Människor världen över, och framför allt USA, efterfrågar ständigt vapen. På lång sikt har vapenindustrin vuxit stadigt. Det är en stabil industri med ständig efterfrågan…

Till skillnad från många andra branscher tenderar vapenindustrin att gynnas av osäkra tider. Exempelvis steg amerikanska vapenaktier på börsen i samband med en masskjutning i Sandy Hook Elementary School år 2013…” (se lästips)

Även Swedbank Robur visar hur cyniskt man tänker när det gäller investeringar i krigsmateriel:

Vi exkluderar inte investeringar i krigsmateriel och vapen i vår Policy för ansvarsfulla investeringar…Vår ambition är att ha ett produktutbud som motsvarar vad våra kunder efterfrågar… Men samtliga våra fonder har ett totalförbud mot investeringar i bolag som tillverkar kontroversiella vapen som kärnvapen och klusterbomber”, säger Pia Gisgård, chef för hållbarhet och ägarstyrning på Swedbank Robur. (se lästips)

“Produktutbud som våra kunder efterfrågar”. Efterfråga kunderna verkligen “placeringar i krigsmateriel”.

Men även aktier i snus är ett bra stalltips nu när regeringen kommer sänka skatten med 3 kronor per snusdosa. Men även att tobaksjätten Philip Morris köpte Swedish Match har gjort att aktien rusat i höjden.

Vapen och tobak – Det är framtidens melodi för de som älskar pengar över allt annat.

Eller “Hellre rik och frisk än sjuk och fattig”, brukar man säga lite snusförnuftigt.

Men om man vänder på steken; “Hellre fattigt och frisk än rik och sjuk”, blir valet genast lite knepigare för de som ser rikedom som höjden av framgång och lycka.

Lästips:

Rolf Waltersson

You May Also Like