P-O Mattsson – välkänd inom den socialistiska vänstern och litteraturvetare som har skrivit en hel del om Rudolf Värnlund, Eyvind Johnson, Martin Andersen Nexø och Maria Sandel – har nu kommit med en roman, En man föll från Kungstornet, som bygger på händelser under spanska inbördeskriget.
Per Olof Larsson har intervjuat honom om hans nya bok.
Larsson: Kan du berätta om boken?
Mattsson: Intresset för spanska inbördeskriget och den stalinistiska repressionen mot vänstern började när Ken Loachs film Land and Freedom kom. I Proletären skrevs det förfärliga saker. Jag skrev då en hel bilaga i Internationalen om påhoppen på Loachs film och de lögner som återigen spreds om att vänstersocialisterna i POUM och anarko-syndikalisterna samarbetade med Franco. Så ämnet har ju funnits med mig länge. Då och då dyker det också upp en fullständigt okritisk hållning till internationella brigaderna. Problemet var ju att de leddes helt från det urartade Komintern och Stalin.
Jag läste för ett par år sedan en ny dansk bok av Mårten Møller om de danska brigadisterna (De glemtes hær. Danske frivillige i den spanske borgerkrig, 2017). Han hade varit i Moskva och gått igenom arkiven och vad som finns där. En intressant bok för den handlar också om norrmän och svenskar och skandinaverna revolterade gång på gång mot de hårdföra tyska stalinister som ledde Thälmann-bataljonen.
Konflikterna inom det republikanska lägret ledde till det som kallas för majdagarna i Barcelona 1937. När stalinisterna genomförde en provokation mot telefoncentralen som då var i händerna på syndikalisterna vilket ledde till fyra-fem dagar av våldsamma strider i Barcelona.
Sen följde repressionen speciellt mot vänstersocialisterna i POUM. Det hade redan annonserats i slutet på 1936 att en utrensning av trotskister och anarkister skulle genomföras i Spanien. CNT och anarkisterna i FAI drabbades också men de var för starka för att man skulle helt och hållet undertrycka dem. POUM:s medlemmar fick kämpa för livet för att komma undan, ofta med hjälp av syndikalister och anarkister.
Jag föreställde mig hur det skulle ha varit om en svensk arbetare som tillhör Socialistiska partiet, alltså Kilboms parti, om han som frivillig i Spanien hade anslutit sig till POUM:s milis. De svenska socialister som var i Spanien var annars med i Durutti-kolonnen, så det är ett fiktivt inslag.
Det är hela bakgrunden till boken och sen finns det en mordhistoria med slut i Stockholm och en kvinnlig detektiv som följer vad som händer i Folkets Dagblad och Arbetaren där de riktiga nyheterna fanns. Den kvinnliga detektiven åker också vid ett tillfälle till Köpenhamn som var en viktig mellanstation för de svenska frivilliga. Det finns mycket om Stockholm från 1937 med Kungsgatan som centrum. Hon besöker vid ett tillfälle även Östersund. Jag har varit noga med att ta reda på detaljer just från den tiden.
Det är alltså en fiktiv historia med starka dokumentära inslag med mycket referenser till konflikterna i Stockholm och i Sverige.
Boken finns att köpa på Bokförläggarna Röda Rummets hemsida.
Per Olof Larsson