Arbetarförfattaren Fred Erikssons roman Grindsommar är en fin och intressant berättelse från 1930-talets Sverige, då byggandet av det så kallade folkhemmet påbörjades. Den handlar om en liten pojkes syn på vuxenvärlden.
Huvudpersonen i boken Grindsommar är den tolvårige Erik. Han har som uppgift att vakta grinden till Vinlösa herrgård belägen någonstans ute på landsbygden. Erik sitter troget vid grinden och öppnar den när det passerar bilar eller hästskjutsar . Han får då av de förbipasserande en tvåöring eller en tioöring ibland kanske en hel krona. Erik håller noga ordning på sina pengar. De ska räcka till kläder inför vintern är tanken. En vinterjacka ett par skridskor kanske och en varm mössa att ha på huvudet.
Grindsommar är även full med vackra miljöskildringar. Det doftar sommar om romanen vilket kanske kan vara en liten tröst nu när vi har kommit in på hösten. Erik har flera syskon och hans far arbetar som statare på herrgården. Läsaren av Grindsommar ger därför också små inblickar i hur ett statarhem kunde se ut på 1930-talet. Ibland lyser det igenom vilken sida på den politiska kartan författaren själv står på när han beskriver hur det såg ut i ett klassrum på den tiden samt vilken klassindelning som förekom.
Det var ju så att barnen och ungdomarna från herrgården, och även tjänstemännens barn, fick gå vidare till realexamen. Medan statarnas barn aldrig fick den chansen, utan fick avsluta sin skolgång redan efter folkskolan. Ett klassmönster som tyvärr levde kvar in på 1950 och 60-talet och som tyvärr finns kvar fortfarande i skolans värld. Medelklassen ungar ansågs mer motiverade och mogna att fortsätta plugga jämfört med arbetarklassens barn …
Fred Eriksson var själv uppvuxen i ett statarhem så han hade sett och upplevt med egna ögon hur klassamhället var uppbyggt.
Hur gick det då för den lille flitige Erik. Fick han ihop så mycket pengar genom sitt flitiga sparande och kunde köpa sig en varm vinterjacka och mössa inför vintern. Det tänker jag inte avslöja. Kan bara konstatera att den här romanen Grindsommar faktiskt gjorde mig lite rörd och varm i sinnet. Jag tänker bära med mig lässtunderna av Grindsommar en bra bit in på den här hösten. Den saken är klar. Här nedan följer nu de övriga romanerna som Fred Eriksson gav ut. Han var anställd inte mindre än drygt femtio år vid Statens Järnvägar, framförallt då i Storvik som är beläget någon mil från Sandviken i Gästrikland.
Fred Eriksson (1914-2007) debuterade 1953 med romanen Basse Sedan följde dessa romaner Löparen 1955. Författaren var en av landets bästa långdistanslöpare på 40-talet.
Attack Holyday kom 1975. Om sin mor skrev han romanen Maria och om sin far romanen Björn. Pojken gavs ut 1984, Grindsommar 1986, Lång vinterväntan 1987, Linjen klar 1989, Av var och en efter förmåga 1990 samt romanen Bättre begagnad från 1991.Fred Eriksson fick motta ett antal prestigefyllda priser bland annat Ivar Lo Johanssons personliga pris 1991 samt Sigtuna Hembygds kulturpris 2003.
Kjell Andersson