Bildskapare: Yamu_Jay / ai / Pixabay.

Om förödande kostvanor – Sämre hälsa en orsak till oro i skolan 

Ingemar Östlund:

Min morfar var lärare och min mamma startade sin lärarbana för 70 år sedan. De hade egna klasser med kanske 25-28 elever. Det gick alldeles utmärkt utan hjälp av någon. Men idag tvingas, enligt Sveriges Lärare, lärare att hasta mellan allt fler anpassningar med allt mindre tid för huvudgruppen. Ett växande problem är också stök i skolan.

Vad har hänt på 70 år? Jo, eleverna var friskare för 70 år sedan. Enligt en studie så har konsumtionen av ultraprocessade ingredienser från 1960 – 2012 ökat med hela 142 %. Ultraprocessade ingredienser är substanser i matprodukter som: emulgeringsmedel; konstgjorda sötningsmedel som maltodextrin; modifierad stärkelse; smakförstärkare som glutamat; färg; arom; förtjockningsmedel; ytbehandlingsmedel och så vidare.

Det är de stora livsmedelsproducenterna som har bytt ut naturliga råvaror mot förändrade, näringsfattiga substanser för att minska kostnader och öka vinst. Men läkare Chris van Tulleken för i sin bok: Ultra-processed People Why Do We All Eat Stuff That Isn´t Food … and Why Can´t We Stop? fram en lång rad forskningsstudier som enligt honom pekar mot samband mellan ultraprocessade ingredienser och ohälsa.

Substanser som emulgeringsmedel och maltodextrin kan öka risk för inflammation i tarmen; minska slemlager på tarmvägg vilket ökar risk för att bakterier och så vidare tar sig igenom tarmväggen och in i kroppen. Därtill orsaka försämrad tarmflora samt öka risk för övervikt. Chris van Tulleken förklarar att sötningsmedel med låg energi lurar kroppen att äta mer av annan mat för att få energi med ökad risk för övervikt.

Jämför med läkaren och docenten Staffan Lindebergs forskningsstudie på Kitava, Papua Nya Guinea där man äter en ursprunglig kost utan ultraprocessade ingredienser. Befolkningen är frisk utan de flesta av våra västerländska sjukdomar.

Staffan Lindeberg noterade ingen cancer; ingen diabetes och ingen psykisk ohälsa och så vidare. Därtill den stora forskningssammanställningen med 9,8 miljoner deltagare publicerad i the BMJ (British Medical Journal) där större konsumtion av ultraprocessade matprodukter medförde högre risk för oro och psykisk ohälsa samt ökad risk för typ 2 diabetes och så vidare. Forskarna skriver att resultaten stödjer brådskande folkhälsoåtgärder.

Dagens matbutiker kan ha hela väggar med godis som i regel har ultraprocessade ingredienser och där står framtiden: barnen med påse och öser i. Sorgligt är ofta veganska färdigrätter som man kanske väljer för hälsan. Men läser man innehållsförteckningen så finns det ofta flera ultraprocessade ingredienser. Jag frågade konsumentkooperationen om man har strategi för att minska de ultraprocessade substanserna. Det har de inte men man tar med sig förslaget. ICA svarade inte ens. Men det är lätt att bara vända på förpackningen och läsa innehållsförteckningen och finns där något som man inte har hemma i köket så väljer jag något annat, och helst ekologiskt utan besprutningsgifter.

Chris van Tulleken jämför ultraprocessade substanser med beroendeframkallande rökning. Länder som: Belgien, Brasilien, Ecuador, Frankrike, Israel och Kanada har rådet att undvika eller minska ultraprocessat. Flera länder har infört en svart åtthörning på matprodukt med ultraprocessad substans.

Referenser:
van Tulleken, Chris (2023/2024) Ultra-Processed People Why Do We All Eat Stuff That Isn´t Food … and Why Can´t We Stop? Great Britain: Penguin books.
Lane, M Melissa et al. (2024) Ultra-processed food exposure and adverse health outcomes: umbrella review of epidemiological meta-analysis. BMJ 2024;384:e077310  http://dx.doi.org/10.1136/bmj-2023-077310
Lindeberg, Staffan (2003) Maten och folksjukdomarna – ett evolutionsmedicinskt perspektiv. Lund: Studentlitteratur
Lindeberg, Staffan (2009) Food and Western Disease  Health and nutrition from an evolutionary perspective. ISBN:9781405197717.

Ingemar Östlund
studerande folkhälsovetenskap

You May Also Like