Människan behöver både bröd och skådespel – Och fibrer

Jag står som åsnan mellan hötapparna vid den stora matbutikens brödhyllor för att välja. Jag slås av de fantasifulla namnen:

Kärnsund, Äntligen, Längtan, Åh så gott!, Hembakat, Guldkorn, Varsågod, Medelhavsbröd, Gourmetbröd, Havre God, Sportbröd, Lantbröd, Nystart och så vidare.

Mitt i denna förvirring kommer jag att tänka på “Socialstyrelsen vill att vi äter 6-8 skivor bröd om dagen”.

Det var en landsomfattande reklamkampanj i mitten av 1970-talet då vi möttes av detta budskap vart vi än vände oss. I tidningarna, vid T-banestationer och busshållplatser, på de stora reklamtavlorna kunde vi läsa med stora bokstäver:

“SOCIALSTYRELSEN VILL ATT VI ÄTER 6-8 SKIVOR BRÖD OM DAGEN”

Alla trodde att detta var en uppmaning från Socialstyrelsen.

Men så var det inte. Det var Brödinstitutet, en branschorganisation för Sveriges bagare och konditorer, som låg bakom kampanjen.

Reklamkampanjen var utformad av en reklambyrå som ägdes av LRF (Lantbrukarnas Riksförbund).

Men genom att få det att framstå som att det var Socialstyrelsen, en opartisk myndighet, som var avsändare av budskapet “6-8 skivor bröd om dagen” skulle det få en helt annan “tyngd”.

Men det blev tvärtom. Socialstyrelsen kritiserades för överförmynderi, ett grötmyndigt påbud från överheten. Att det liknade DDR.

Brödinstitutet hade helt enkelt snott en bit av en forskningsrapport från Socialstyrelsen att vi för folkhälsans skull borde äta mer fiberrik kost. Och så hade Brödinstitutet “räknat om” att det motsvarar 6-8 skivor bröd om dagen för att få i sig tillräckligt mycket fibrer.

Vilket ju är en sanning med modifikation. För det beror på vilken sorts bröd vi äter. En del bröd innehåller nyttiga fibrer, andra, t.ex. en del vitt bröd, är på sin höjd bara bukfylla. Dessutom finns det fibrer också i annat än just bröd. Frukt och grönt, linser och bönor, nötter och mycket annat. (se lästips)

Senare har det påståtts, sanning eller inte, att Socialstyrelsen hade “ett finger med i spelet”. Att Socialstyrelsens generaldirektör Bror Rexed i förväg fått information om Brödinstitutets reklamkampanj och uttalat sitt gillande. Men att han då inte visste att Socialstyrelsens namn skulle förekomma i reklamen. När han fick veta det ska han ha blivit förbannad, sägs det.

Bror Rexed är mest känd för att han tog första steget till införandet av du-reformen. Att vi tilltalar varandra med du i stället för med titlar.

PS. Jag har hört att branschorganisationen Brödinstitutet, som bildades 1957, tagit namnet Brödinstitutet för att det ger sken av att vara nån slags statligt myndighet, ett institut. Att det skulle ge tyngd och trovärdighet.

Institut används ju oftast i sammanhang som uppfattas som opartiska, trovärdiga och seriösa. Som “Sveriges Tekniska Forskningsinstitut”, “Karolinska Institutet”, “Institutet mot mutor”, “Institutet för språk och folkminnen”. (se lästips)

Lästips:

Rolf Waltersson

You May Also Like