På höger sida om huvudentrén till Rekarneskolan i Eskilstuna står en skulptur. Det finns ingen skylt som informerar om konstverket. Varken titeln på konstverket, vem som är konstnären bakom denna skapelse i kubistisk stil, eller årtal då det sattes upp. Sådant man brukar informera om vid de offentliga konstverken.
När jag går in och tittar i kommunens “Broschyren Offentlig konst i Eskilstuna kommun”, som finns på nätet, finner jag att konstverket heter “Yxmannen” och att konstnären är Eric Grate. Den är gjord av brons och uppsatt 1981. Jag tror att den tidigare stod på annan plats vid skolan, men är nu flyttad till huvudentrén.
Eric Grate föddes i Stockholm och levde 1896-1983. Han var skulptör, tecknare, målare och grafiker.
Eric Grate gick på kungliga konsthögskolan i Stockholm 1917-1921. Därefter reste han som stipendiat till Danmark. Sedan blev det konstresor till Tyskland, Österrike, Frankrike, Spanien, Italien och Grekland.
Under tiden i Tyskland arbetade han främst med kubistiskt måleri och skulpturexperiment. Under tiden han bodde i Paris hade han sällskap av andra svenska konstnärer, som Nils Dardel, Isaac Grünewald och Sigrid Hjertén.
“Jag måste tillstå, och gör det med stor glädje, att denna första kontakt med den stora grekiska skulpturen sådan jag upplevde den i Olympia blev för många år framåt av avgörande betydelse. Jag fick en känsla av att jag var tvungen att börja på ny kula i byggandet av skulptur. Ompröva hela min inställning. Jag tror att det betydde ett reningsbad, ett klarläggande av de nödvändiga startpunkterna”.
—Eric Grate vid 78 års ålder om sin ungdomsresa till Grekland.
Eric Grate har gjort ett flertal offentliga skulpturer. Ett av de mest uppmärksammade är “Det entomologiska kvinnorovet” som står vid entrén till Karolinska institutet i Stockholm.
Och här i Eskilstuna har vi som sagt “Yxmannen” vid huvudentrén till Rekarneskolan.
I Eskilstuna finns cirka 160 offentliga konstverk. Som jag nämnde inledningsvis saknas informationsskylt vid “Yxmannen”. Men inte bara där. När jag åkt runt i kommunen för att beskåda och fotografera dessa konstverk har jag noterat att det är ganska många som saknar informationsskylt. Eller så finns det gamla skyltar som är så nötta och blekta att de är näst intill oläsliga.
Det tycker jag är illa. Det är respektlöst mot konstnärerna. Och det innebär att de som vill bekanta sig lite närmare med vad de ser går miste om grundläggande information.
Många gånger kan titeln på ett konstverk ge en vägledning till vad konstnären haft i tankarna.
Rolf Waltersson