Offentlig konst bakom lås och bom. Foto Rolf Waltersson.

Offentlig konst bakom lås och bom

Vi har en hel del offentliga konstverk i kommunens ägo. Det vill säga, konsten ägs av oss alla och är till för oss alla. Vi ska kunna se konstverken utan en massa krångel och utan att det ska kosta något.

Men de tjugotal konstverk som finns inom Parken Zoo:s område är bakom lås och bom en stor del av året. Vill man gå dit och beskåda konstverken när Parken Zoo är öppen får man punga ut med 330 kronor, som är entréavgiften för vuxen. Pensionärer över 65 år kommer undan med 260 kronor.

Härom kvällen tänkte jag ta mig en titt på några av dessa våra konstverk. Men det var stopp vid grindarna. Jag kunde titta på ett av konstverken genom galler.

Idag kunde jag planka in när en massa skolungdomar var där, så att jag kunde ta lite bilder på konstverket ”Ju mer vi är tillsammans”. Det är ett antal människor gjutna i brons och gjorda av konstnären Herman Reijers. Konstverket sattes upp 1968 då Folkets Park firade 70 år. Jag tror att de som står där på parad är sådana som uppträtt i Folkets Park genom åren eller talat vid 1 maj.

Närmast till vänster står Karl Gerhard. Till höger om honom Louis Armstrong med sin trumpet. Kvinnan i bakgrunden är den förträffliga skådespelerskan Naima Wifstrand.

Folkets Park invigdes 1898 och var en av Sveriges första folkparker. Och det var den första folkpark som startades norr om Skåne. Det var arbetarrörelsen i Eskilstuna som satsade både pengar och arbete för att få till en egen mötesplats.

Från början var det gratis entré. 1954 började man ta betalt, 1 krona för vuxna och 50 öre för barn.

1966 togs Folkets Park över av kommunen. I början av 1970-talet ändrades namnet till Parken Zoo.

Efter att ha gått med underskott under många år beslutade den politiska majoriteten bestående av (S) och de borgerliga partierna att Parken Zoo skulle säljas.

I maj 2016 såldes Parken Zoo för 1 krona till till investmentbolaget Mimir Capital AB, ”som har som specialitet att vända trender hos bolag de köper”, enligt SVT Nyheter.

Vänsterpartiet var emot försäljningen.

”Det känns allat annat än bra” säger Maria Chergui, gruppledare för Vänsterpartiet. ”Att majoriteten vill sälja var allmänt känt, men att de vill göra det till varje pris och experimentera med en för Eskilstunas avgörande verksamheter, det hade jag inte kunnat föreställa mig. Dessutom till ett riskkapitalbolag utan erfarenhet av branschen”, säger Maria Chergui.

Som sagt – vill man beskåda våran offentliga konst som ligger inom Parken Zoo:s område får man nu betala 330 kronor per vuxen. 260 kr om man är pensionär. Vill jag gå tillsamman med min sambo landar notan på 520 kronor.

Jag tycker det är dyrt för att få titta på konst som vi äger gemensamt.

Utanför entrén till parken står en gammal minnestavla, som man får titta på helt gratis. Texten lyder:

”DETTA ÄR FOLKETS PARK

AV STADENS ARBETARE

MED OFFER FÖRVÄRVAD

MED MÖDA ANLAGD

MED KÄRLEK DANAD

DIG TILL VEDERKVICKELSE

TREVNAD OCH NÖJE

VÖRDA MARKEN

VÅRDA VERKET”

Text och foton Rolf Waltersson

You May Also Like