Inför årets Påskhelg väljer nästan alla kommuner i Sverige bort fjädrarna från kommunens offentliga miljöer och använder sig istället av fjäderfria material, eller inget pynt alls. Det gör en stor skillnad för varje individ när 273 av Sveriges kommuner uppger att de inte köpt in påskfjädrar i år. Det menar djurrättsorganisationen Djurens Rätt.
Djurens Rätts årliga kartläggning inför Påsken visar att 273 av Sveriges 290 kommuner väljer påskpynt utan fjädrar i år. Det innebär att 94 procent av kommunerna tar plats på den “Fjäderfria listan” 2023. De färgglada fjädrarna som pyntas på flera håll under påsken kommer från fåglar.
Oftast handlar det om kalkoner som fötts upp inom köttindustrin i USA under mycket problematiska förhållanden. Fjädrar i påskriset kan tyckas vara en liten fråga, men det har stor betydelse då kommuner köper in dem i stora volymer. Därför gör de kommuner som väljer bort fjädrarna stor skillnad för djuren.
“Ett minskat lidande för djuren”
– Det är glädjande att nästan alla kommuner nu valt bort påskfjädrarna i pyntet. Istället för fjädrar från plågade fåglar går det att använda sig av djurvänligt material och påskpynt, något som bidrar till ett minskat lidande för djuren, säger Camilla Bergvall, riksordförande för organisationen Djurens Rätt.
Eskilstuna bojkottar numera fjädrar
Fjäderfria listan är en del av Djurens Rätts undersökning “Djurvänlig kommun”, där samtliga av Sveriges kommuner har fått möjlighet att svara på frågor rörande maten i kommunerna, djurskyddskrav vid upphandling och skydd av djur kring högtider som Påsk och Valborg. Eskilstuna är numera en av de kommuner som valt att sluta med riktiga fjädrar i påskpyntet.
Kommuner som inte svarat
De kommuner som inte har svarat om de är fjäderfria eller ej är Bjuv, Färgelanda, Heby, Hofors, Orust, Staffanstorp, Tibro, Tingsryd samt Vetlanda. Djurens Rätt skriver på sin hemsida att listan kan komma att uppdateras fram till Påsk.
Läs också: