Eskilstuna är med på listan över fjäderfria kommuner 2024…

282 av Sveriges 290 kommuner väljer påskpynt utan fjädrar i år

Djurrättsorganisationen Djurens Rätts årliga kartläggning inför Påsken visar att 282 av Sveriges 290 kommuner väljer påskpynt utan fjädrar i år. Det innebär att 97 procent av kommunerna tar plats på den så kallade ”Fjäderfria listan” 2024.

De färgglada fjädrarna som pyntas på flera håll nu under Påsken kommer från fåglar. Oftast handlar det om kalkoner som har fötts upp i köttindustrin i USA under mycket problematiska förhållanden. Fjädrar i påskriset kan tyckas vara en liten fråga, men det har stor betydelse då kommuner köper in dem i stora volymer. Därför gör de kommuner som väljer bort fjädrarna en stor skillnad för djurens välbefinnande, menar Djurens Rätt.

Kalkon

”Fjädrar från plågade fåglar”

Inför årets påskhelg väljer nästan alla kommuner bort fjädrarna från kommunens offentliga miljöer, och använder sig i stället av fjäderfria material eller inget pynt alls. Att 282 av Sveriges kommuner uppger att de inte har köpt in påskfjädrar i år gör en stor skillnad för varje enskild individ:

– Det är glädjande att nästan alla kommuner nu valt bort påskfjädrarna i pyntet. I stället för fjädrar från plågade fåglar går det att använda sig av djurvänligt material och påskpynt, något som bidrar till ett minskat lidandet för djuren, säger Camilla Bergvall, riksordförande för Djurens Rätt.

Camilla Bergvall

Fjäderfria listan är en del av Djurens Rätts undersökning Djurvänlig kommun, där samtliga av Sveriges kommuner har fått möjligheten att svara på frågor som berör maten i kommunerna, djurskyddskrav vid upphandling, och skydd av djur kring högtider som Påsk och Valborg.

You May Also Like