Hårfin skillnad mellan kortklippt gräs och öken. Tuna torg Eskilstuna. Foto: Rolf Waltersson.

När skillnaden mellan kortklippt gräs och öken är hårfin

Igår åkte jag förbi rondellen vid Tuna Torg i Eskilstuna., den rondell som ligger vid Stålforsskolan. Jag noterade hur steril den är, nästan som en öken med sitt kortklippta gräs, som nu börjar blir sönderbränt och gulbrunt av den senaste tidens värme och stekande sol.

Smaken är som baken. Men enligt min smak är det ingen vacker syn. Jag vill hellre se gräset växa så vi får, inte bara långt gräs, utan även blommor av olika slag, en plats som är bra för den biologiska mångfalden.

Vill man ha en riktig blomsteräng måste man ibland hyvla bort grässvålen och sedan fylla på med ett lager sand. Det ger större möjlighet för ängsblommor att trivas, eftersom de vill ha mager jord. Är jorden för näringsrik tar gräset överhand.

När jag idag går in på min dator ser jag i nyhetsflödet ett inlägg med rubriken; “Eksjö kommun vattnar rondeller – trots vattenbrist”.

Eksjö kommun har extremt låga grundvattennivåer. Därför har man uppmanat allmänheten att vara sparsam med vatten, till exempel genom att inte vattna gräsmattor.

Då är det naturligtvis inte konstigt om folk reagerar när man ser att kommunen vattnar sina rondeller med sprinklers. Men kommunen försvarar sitt vattnande:

“Ibland måste man göra avkall på något för att få en något estetiskt fin stad också att visa upp. Att det inte blir öken i våra rondeller”, säger tillförordnade VA-chefen Torbjörn Johansson.

Kortklippt gräs är extra utsatt vid torka och sol. Det är som att be om sönderbrända gräsmattor. Långt gräs och ängsmarker klarar torka och sol mycket bättre.

Låt gräset växa, inför skottpengar på robotgräsklippare, både för den biologiska mångfaldens skull och för det estetiskt naturliga och vackra.

Lästips:

Rolf Waltersson

You May Also Like