Vid infarten till Gröndals motorsportområde, ligger en stor rondell. Bilden är tagen 19 augusti 2023. Foto: Rolf Waltersson.

Flower Power

I ett tidigare inlägg, 17 juni, skrev jag om “ännu en fullständigt meningslös och obegriplig massaker på ängsblommor i Eskilstuna”.

Det var rondellen där nya och gamla vägen Eskilstuna-Västerås möts och som också är infarten till motorstadion där speedwaylaget Smederna kör sina hemmamatcher. Likaså av- och påfart till E20

Det är alltså en mycket trafikerad trafikplats där många förbipasserande ser denna rondell.

Från att ha varit en rondell med mycket ängsblommor, bland annat prästkragar, tjärblomster, blåklockor med mera, hade allt mejats ner.

Kvar fanns bara gulbrunt kortklipps gräs. Det var ju mitt i junitorkan då allt gräs hade slutat växa, vilket gjorde att blommorna fick större möjlighet att “ta plats”.

När jag nu igår åkte förbi igen såg jag att gräset är frodigt och grön tack vare senaste tidens regn. Dessutom var det mycket ängsblommor som åter tittade upp och lyste upp rondellen i allehanda glada färger.

En fröjd för ögat att titta på, om man nu inte är inbiten anhängare av kortklippt gräs. Dessutom en fröjd för de pollinerare och andra insekter som föredrar blommar framför kortklippta gräsytor.

Jag har tidigare jagat kommunen “med blåslampa” därför att man fortsätter envisas med kortklippt gräs på platser där ängsmarker vore att föredra.

Men i just det här fallet är det Trafikverket som är väghållare och som ska ha bannor för detta meningslösa och onödiga påfund att även rondeller ute på vischan måste vara kortklippt. Det är ju inte många som spelar kubb eller krocket i dessa rondeller.

Nu återstår att se hur länge dessa blommor får stå kvar innan det är “klippt igen”.

Jag ska hålla ett vakande öga.

Det här “fenomenet” med att allt gräs måste vara kortklippt som på golfbanor är inget speciellt för Eskilstuna.

Så ser det ut överallt runtom i landet. Men en del kommuner är något bättre än andra på att satsa på ängsmarker för den biologiska mångfaldens skull.

Förra året var Sollentuna “Sveriges bivänligaste kommun” enligt Naturskyddsföreningen. Därefter kom Upplands Väsby och Linköping.

Året före, 2021, delade Sollentuna och Helsingborg 1:a platsen.

PS. Jag valde rubriken “Flower Power” som kan ha dubbel betydelse. Dels blommornas kraft. Men också hippierörelsen som började i mitten på 1960-talet där slagordet “Flower Power” symboliserade deras kärleks- och ickevåldsideologi. Make love – Not War.

Lästips:

Rolf Waltersson

You May Also Like