Spelreklam LeoVegas. De är snabba med att betala ut vinsterna. Snabbare än ljuset. Foto: Rolf Waltersson.

När man är otålig och vill ha spelvinsten insatt på kontot snabbare än ljuset

Nu är det ett tag sedan jag skrev om spelbolag, casinospel, spelreklam, spelberoende, spelmissbruk och kändisar som ställer upp som “ambassadörer” för spelbolag.

Jag tycker det är dags för några rader om dessa spelbolag och deras infantila reklam som är så urbota intelligensbefriad att man vill tro att det är nån slags satir när man ser dessa reklamfilmsnuttar i TV.

Eftersom jag har “basutbudet” så ser jag bara den spelreklam som visas i TV4 och TV6.

TV6 är värst, framför allt i samband med kvällar och så kallade “actionfilmer”, då det brukar vara flera inslag med spelreklam vid varenda reklamavbrott. Men även då det är reklamavbrott i samband med idrottstävlingar.

I papperstidningarna har spelreklamen minskat. I nättidningarna är det desto mer spelreklam.

Eftersom jag prenumererar på Eskilstuna-Kuriren som papperstidning har jag även tillgång till tidningen på nätet.

I Eskilstuna-kuriren kan det se ut så här. I en artikel om ett tragiskt dödsfall är det insprängt spelreklam mitt i texten. Jag finner det väldigt osmakligt och taktlöst. (se bifogad bild som är från dagens Eskilstuna-Kuriren, 16 januari)

Nu är inte Eskilstuna-Kuriren unik på något vis. Så ser det ut i dagspressen numera. För att över huvud taget komma in på en nättidning måste man “klicka sig förbi” en massa reklam.

Eftersom jag brukar köpa Aftonbladet nästan dagligen, har jag bra koll på omfattningen av spelreklam i den tidningen.

Igår (15 januari) var det en helsida reklam för SpeedySpel. Bilden är en tjej som ser lite “finurlig” ut. En mössa som nästan liknar en tomtemössa. Och en stor kasse med pengar och en slev att ösa (vinst?)pengarna med. Och texten:

“Speedy Spel har snabbast uttag av alla spelbolag – (Troligen)”

Denna lilla brasklapp “Troligen” är befogad.

Nu står det inte i reklamannonsen hur snabbt man har vinsten på kontot. Från Speedy Spel.

Men man är säkert medveten från Speedy Spel att ett annat spelbolag lovar vinsten “blixtsnabbt”.

Det är LeoVegas som i sin reklam utlovar:

“Få dina vinster snabbare än ljuset”, och “Få dina vinster blixtsnabbt”.

Ljuset och blixten har en hastighet på 300 000 kilometer per sekund.

För att få en uppfattning om vad den hastigheten innebär, kan man säga att ljuset går 7,5 varv runt jorden på 1 sekund.

Att då ha vinsten på kontot till och med snabbare än ljuset betyder att man snudd på har vinsten på sitt konto innan man ens hunnit spela.

Enligt Einstein är ljuset det snabbaste som finns. När LeoVegas lovar pengarna på kontot snabbare än ljuset, så har Speedy Spel en del att bevisa när man lovar “snabbast uttag av alla spelbolag – nästan”.

Vad var det socialminister Ardalan Shekarabi sa om spelreklamen – “Den ska vara saklig och måttfull”. Eller nått i den stilen.

Men vad som är “sakligt och måttfullt” är kanske en smaksak. Vad säger du Ardalan? Är “vinsten på kontot SNABBARE än ljuset”, att lova mer än vad man kan hålla. Och vad säger kungen om att “Det kallar vi kungligt”?

Rolf Waltersson

You May Also Like