Insändare: reklampelare överlåts till spelmaffians reklam

Det är dags att sätta stopp för detta!

En ny lag som ska reglera spelbolagens verksamhet ska tydligen träda i kraft vid nyår. I ett inslag i P1 morgon häromdagen delgavs vi en del häpnadsväckande uppgifter. Till exempel fick vi veta att mycket av den reklam för spelbolag som dränkt oss den senaste tiden varit olaglig. Bolagen har inte haft licens att verka i Sverige. Många är ju baserade utomlands, t. ex på Malta. De media som förmedlat reklamen har handlat olagligt. Men utredningarna har försinkats så att de efter nyår kommer att gå fria från straff. EU har också legat på för att få Sverige att upphäva Svenska Spels monopol och öppna marknaden för privata profitörer.

Vi fick också veta att den nya lagen innebär att de spelbolag som hitintills verkat i trots mot den nuvarande lagen kommer att få licens.

Det innebär att de skriver på någon slags uppförandekod. P1:s reporter frågade den intervjuade myndighetspersonen om problemet med spelmissbruk. Svaret blev att spelbolagen när de får licens ska ansvara för att kontakta kunder som verkar fallit in i spelberoende och övertala dem att ändra sitt beteende. Ansvaret för att bekämpa missbruket läggs alltså på spelbolagen! Aldrig har väl uttrycket “att sätta vargen till att vakta fåren” varit mer passande!

Sverige har alltså släppt en totalt destruktiv verksamhet fri och överlåter kontrollen till profitörerna själva! Den nyliberala politiken firar här en triumf av enorma mått. Inget får hindra den “fria marknaden”. Man kan inte slå på TV:n utan att översköljas av spelreklam. Speciellt gäller det i samband med sport. Och Eskilstuna kommun överlåter till och med kommunala reklampelare till spelmaffians reklam. Det är dags att sätta stopp för allt detta!

Upprörd radiolyssnare.

You May Also Like