Texterna tidigare idag (12/4) publicerade på Svensk-Kubanska Föreningens Hemsida.
Ett företag i USA har köpt tillverkare av respiratorer. Dessa är av vital vikt för behandling av Covid-19. Nu säljs de inte längre till Kuba. USA:s blockad dödar. Den syftar till att lamslå landet. Nu vill man också kväva dess invånare genom att neka det respiratorer.
Kuba kan inte köpa lungrespiratorer från de leverantörer landet brukar använda. Två tillverkare har köpts upp av ett företag i USA. Apparaterna är nödvändiga för personer i allvarligt eller kritiskt tillstånd av Covid-19.
Medicuba, företaget som exporterar och importerar hälsovårdsprodukter för Hälsovårdsministeriet, fick meddelande från IMT Medial AG och Acutronic att de köpts av Vyaire Medical Inc, Illinois, USA och att “vi från och med idag måste säga upp alla kommersiella förbindelser med Medicuba”.
Medan FN och andra röster i världen uppmanar till samarbete och solidaritet i dessa pandemitider, fortsätter USA sin folkmordsblockad mot Kuba och andra länder. Världens mäktigaste land nekar folk rätten till liv. Det gäller människor i en liten nation som kämpar och som ger sitt solidariska stöd med hälsovårdspersonal till 59 länder i världen och som skickat ut närmare 20 hälsovårdsbrigader till ett lika stort antal länder som behöver specialister för att bekämpa Covid-19.
Cubadebate 200411
Kuba dementerar USA:s påståenden om medicinförsäljning
I fredags dementerade Kuba ett uttalande från USA där man påstår att USA sålt mediciner till Kuba under 2019. Kuba dementerade, och istället fördömde Kuba ytterligare en gång blockaden som landet lider under medan det bekämpar corona-pandemin.
“Blockaden har stor inverkan på befolkningens vardagsliv”, säger doktor Lazaro Silva i en intervju med Associated Press AP. Han är viceordförande i Medicuba, den statliga organisation som importerar råvaror till hälsovården. “Det finns en rad produkter som vi behöver köpa. Att göra det i USA skulle vara fördelaktigt då det är en marknad som ligger väldigt nära”.
De senaste åren har Kuba tagit kontakt med ett 60-tal företag inom medicinbranschen i USA, säger Silva. Bara två svarade, bland dem Bayer. Det var det enda företag med vilket vi kunde sluta ett avtal 2019. Men inte heller det avtalet kunde fullföljas då Bayer meddelade att deras tillstånd från USA:s skattemyndigheter inte längre gällde.
USA:s embargo mot Kuba har pågått i 60 år men har haft vissa undantag för mediciner och livsmedel. Under förra årtiondet skedde ett utbyte, framförallt med livsmedel, men detta kom till ett stopp efter att president Trump skärpt villkoren och frusit den politik som hans föregångare Barack Obama inledde.
Nu i veckan skrev vicesekreteraren för Västliga Hemisfären (inom USA:s utrikesdepartement) Michael Kozak på sitt Twitterkonto att USA 2019 “exporterade medicinska produkter för miljontals dollar” till Kuba. Att påstå motsatsen var en desinformationskampanj från Kuba. I en video, som spridits på sociala nätverk, upprepas Kozaks påstående av företrädaren för affärer mellan Washington och Kuba, Mara Tekach.
Men Silva förnekar bestämt påståendena från de nordamerikanska funktionärerna.
– Jag uppmanar dem att visa bevis på att de sålt mediciner till Medicuba. Medicuba är den enda enheten i landet som importerar mediciner.
Däremot säger han att Kuba lyckats komma åt vissa produkter via tredje land.
Dr. Nestor Marimon, som arbetar med internationella relationer på Hälsovårdsdepartementet, säger att Kuba förlorat 160 miljoner dollar inom hälsovårdsområdet på grund av sanktionerna från USA. Dessa tvingar Kuba till inköp på avlägsna marknader och med fördyrande transporter.
Under Trump har blockaden “ytterligare skärpts. Med epidemin har denna skärpning blivit än större då vi behöver köpa mediciner akut, brådskande och vi tvingas att söka på marknader långt bort.”
Syftet med blockaden är att strypa Kubas ekonomi och tvinga fram en politisk förändring.
– Blockaden är redan i sig grym. Denna grymhet fördubblas och tredubblas när inte åtgärderna lättas för att tillåta mediciner och utrustning komma igenom till personer som lider under en epidemi, säger Marimon.
Länder som Argentina, liksom FN:s högkommissionär för mänskliga rättigheter Michelle Bachelet, kyrkliga grupper och andra har bett USA att upphäva sanktionerna mot Kuba och Venezuela för att underlätta bekämpandet av Covid-19.
CubaSi 200411