Med anledning av Rysslands militära angrepp på Ukraina – Sverige bojkottar årets bandy-VM

Bandy-VM är planerat att gå 27 mars-3 april i ryska Syvtykar.

Med anledning av Rysslands invasion av Ukraina meddelar Svenska Bandyförbundet att man drar sig ur turneringen i protest:

– Ryssland bryter mot både internationell rätt och mänskliga rättigheter när man invaderar Ukraina. Utifrån detta, Svenska Bandyförbundets egen värdegrund, samt vårt engagemang som medlem i UNICEF Sverige, var det ett enkelt beslut att dra oss ur vårens VM-turnering i Ryssland, säger Pär Gustafsson, generalsekreterare på Svenska Bandyförbundet.

Även Finland meddelar att man drar sig ur årets bandy-VM. Men man är inte lika tydlig som från svensk sida – att det är av politiska, humanitära och ideologiska skäl man drar sig ur.

Man motiverar med att man främst värnar de finska spelarnas säkerhet:

“Vi upplever att säkerhetsläget i Ryssland har försvagats med anledning av den upptrappade militära konflikten i Ukraina. Vårt ansvar är att trygga säkerheten för finska medborgare och av den anledningen har vi fattat beslut om att dra oss ur vårens VM-turnering”, säger Tobias Karlsson, verksamhetsledare för Finlands bandyförbund i ett pressmeddelande enligt Yle 24 februari.

Internationellt sett har bandy genom åren varit en ganska liten sport, men har börjat växa till allt fler länder under senare år.

De stora och dominerande bandynationerna genom åren har varit Ryssland, Sverige, Finland och Norge.

Ett bandy-VM utan Sverige och Finland kommer att bli en ganska “avslagen” tillställning, rent sportsligt sett.

Återstår att se om ytterligare länder kommer att bojkotta årets bandy-VM.

Vill ni veta mer om bandyns historia, gå in och läs på:

PS. Att titta på bandy på TV är lite speciellt eftersom man nästan aldrig ser den lilla bollen. Genom spelarnas rörelser på isen får man gissa sig till var bollen befinner sig.

Rolf Waltersson

You May Also Like