Marit Paulsen 2014 (Foto: Wikipedia)

Marit Paulsen har avlidit 82 år gammal

Den tidigare L-politikern och författaren Marit Paulsen har gått bort, 82 år gammal, rapporterar Expressen.

– Vi är i vår sorg ändå tacksamma och stolta för de många insatser som vår livskamrat, mamma, farmor, mormor, gammelmormor och gammelfarmor Marit gjort, uppger familjen i ett uttalande till tidningen Expressen.

Född i Norge

Marit Paulsen föddes i Bjørnerud i Oslo 1939. Hon fick 1992 motta Tage Danielsson-priset.

Paulsen gick 1998 över från Socialdemokratiska Arbetarepartiet till Folkpartiet Liberalerna, och var fram till 2007 Folkpartiets andre vice ordförande och talesperson i äldrefrågor. Hon var ledamot av Europaparlamentet under åren 1999  till 2004. Hon gjorde comeback i politiken vid Europaparlamentsvalet 2009, då hon var Folkpartiets förstanamn, fick 51,5 procent av partiets röster och blev därmed invald på nytt. Paulsen var även den som fick flest kryss av alla kandidater och tros ha bidragit kraftigt till Folkpartiets valframgång. Hon omvaldes i Europaparlamentsvalet 2014. Paulsen avgick den 29 september 2015 och ersattes då av Jasenko Selimović som Europaparlamentariker.

Frågan om djurtransporter

Paulsen har också varit drivande inom områdena miljö och livsmedel – bland annat i frågan om djurtransporter samt konflikten mellan livsmedelsbehovet i världen och den ekologiska odlingens lägre avkastning.

Marit Paulsen blev 82 år gammal.