En sjuttioårig före detta statsbyråkrat och jaktledaren, vid namn Ulf Norrstig, går in i en kris efter han har stött samman med en mäktig varghanne. Han börjar omvärdera sitt liv och gräver i barndomens upplevelser och funderar över förfädernas sätta att leva i harmoni med jorden.
Ulf, som är huvudperson i Kerstin Ekmans nya roman, Löpa Varg, upptäcker att vårt sätt att leva utarmar den natur som vi är en del av. Även i grunden goda människor drivs in i dagens jakt på bekräftelser, som gör oss till utrotare och roffar av djur och natur. På ett bryskt sätt får han i romanens slutskede en bekräftelse på hur hetsen mot djur och natur får även en i grunden god människa att bli en del av det onda.
Kerstin Ekman har skrivit ett 30-tal romaner. Naturen är alltid närvarande i hennes böcker. Hon slog igenom som så kallade deckarförfattare på 1960-talet. Men hennes deckare liknade inte den tidens ganska fantasilösa och stereotypa mordhistorier. De skildrade istället hur yttre omständigheter som natur och bakgrund påverkade människor att begå brott. Kanske allra tydligast i romanen Dödsklockan.
Även i den prisade och prisbelönta romanen Händelser vid Vatten ligger ett brott i grunden för romanen, som blir en bred episk utflykt i det norrländska inlandssamhällets både ljusa sidor och mörka vrår.
På sätt och vis återvänder Kerstin Ekman till detta brottstema i Löpa Varg.
Men nu handlar brottet inte om något mord utan något så helt simpelt som ett jaktbrott – ett olagligt skjutet djur – som blir en symbol för något mycket större. De brott som nu genomförs över hela vår jord, skövlingen av planetens biologiska mångfald. Hur jakt på profit ödelägger människors och djurs livsmiljö. Hur även goda människor dras in i ett system där natur och djur enbart värderas efter hur mycket de kan ge i avkastning.
Som pensionär efter ett yrkesverksamt liv inom Skogsstyrelsen och som inbiten jägare och jaktledare börjar Ulf Norrstig reflektera över sin roll och de beslut han varit med om att fatta. Mötet med den stora varghannen blir en vändpunkt. Vargen som för många jägare bara är en konkurrent blir för Ulf symbolen för ett liv i samklang med naturen.
Ulf och hans fru är på väg hem från en flera dagars lång utflykt till den norska kusten och närmare sig hemtrakterna i västra Hälsingland, då de känner röklukt.
De stoppas av brandmännen. Ulf vet att när det brinner i skogen, då måste alla som kan hjälpa till. Han kliver ur bilen och anmäler sig för att delta i släckningsarbete. Brandledaren säger att de har tillräckligt med folk. Ulf Norrstig känner sig lite förorättat. Han inser att han har blivit för gammal. Precis så som man som äldre kan känna sig, inte på grund att ens krafter tryter, utan för att omgivning ser det man själv inte gärna vill upptäcka.
Skogsbranden i Löpa Varg bygger på en verklig händelse, den stora branden i Kårböle i Ljusdals kommun. Brandlukten spreds vida omkring, jag kände den själv, fast jag bor 9 mil från branden. Och frågan som många ställde sig den varma sommaren 2018 var: Varför rasar så många stora skogsbränder? Beror det på det moderna skogsbruket, där virkesåkrarna har ersatt blandskogarna med löv och barr. En fråga som också Ulf Norrstig / Kerstin Ekman ställer.
Den erfarenhet som vi + 70 människor kan förmedla till den unga generationen är faktiskt det som huvudpersonen Ulf gör i romanen, nämligen att berätta hur våra förfäder kunde leva i och av naturen utan att utarma den.
Löpa Varg är en till format liten roman men med stor episk bredd. Kerstin Ekman lyckas förmedla en insikt om vårt motsägelsefulla förhållande till naturen. Vi är i grunden helt beroende av naturens mångfald för att kunna leva på den här planeten samtidigt som vi besinningslöst exploaterar växter och djur. All denna insikt får vi på köpet medan vi slukar en väldigt spännande och välskriven berättelse på 150 sidor.
I Löpa Varg överträffar Kerstin Ekman sig själv i den gren hon sedan länge är mästare i, nämligen att förena djup och spänning.
H Foste Hjälte