eFOLKETs självutnämnde modeexpert har tagit en selfie.

Livet är en (Nobel)fest

Varje anständig tidning håller sig med egen modeexpert. Vår största kvällstidnings modeexpert, Nina Campioni, har tagit sig an den svåra, men ack så viktiga uppgiften att sätta betyg på de kungliga deltagarnas klädsel vid årets Nobelfest. Även några övriga deltagare får sina utstyrslar granskad in i minsta detalj, och betygsatta med plustecken.

“Under årets Nobelfest hyllades återbruk och miljö – men framförallt mode.”

En som tagit fasta på detta var kulturministern och miljöpartisten Amanda Lind, som bar en “förkolnad klänning”.

“Den är en kärleksförklaring till skogen, men också en sorgeklänning för allt mänskligheten gör mot den”, säger kulturministern i en kommentar.

“Jag älskar när mode och politik så tydligt blandas”, säger Aftonbladets modeexpert när hon ger högsta betyg, fem plus till kulturministerns klänning.

Hoppas Brasiliens president Bolsonaro förstår piken som naturligtvis syftar på det brinnande Amazonas.

En som däremot gjorde bort sig rejält var liberalernas Nyamko Saboni. “Hon gjorde helt rätt att satsa på stark nyans nu i dessa 80-talsdoftande tider. Dock andades livet lite 90-tal med de breda axelbanden”, skriver Nina Campioni när hon ger endast tre plus till liberalernas ledare.

Och det förstår ju alla att man inte får blanda 80-tal med 90-tal hur som helst. Och detta med “för breda axelband”. Undrar hur många väljare liberalerna tappade här?

En som däremot står i en klass för sig är drottning Silvia som bär en “äkta galastass”, en klänning som är skapad av den libanesiske designern Elie Saab. Klänningen drottningen bär vid årets Nobelfest har hon burit en gång tidigare under ett statsbesök i Libanon

I vanliga fall brukar kvinnliga festdeltagare som använder samma klänning två gånger bli rejält kölhalade. Det strider mot vett och etikett i dessa nobla kretsar där man inte ska använda samma klänning mer än en gång. Men den här gången hyllas drottning Silvia för sitt “hållbarhetsstatement”. Årets tema är ju “återbruk”, och då är det helt rätt att använda samma galastass vid två tillfällen.

Lite inkonsekvent i sin bedömning tycker jag Aftonbladets modeexpert är när hon sågar Kristina Lugns kläder som endast får två plus, vilket är lägst betyg av alla:

“Jag är ganska säker på att jag sett den här blå rocken tidigare”, skriver experten.

Varför är det rätt när drottningen återbrukar, med fel när Kristina Lugn gör det?

“Magiskt Vickan” skriver modeexperten om kronprinsessan Victorias klänning som är helt “on point” trendmässig. Vad “on point” betyder i dessa sammanhangen vet jag inte. Men det är säker nått positivt. Naturligtvis fem plus för “Vickan”, som alltid får fem plus oavsett vad hon har på sig.

“Wow! Blir nästan tårögd när prinsessan Sofia tågar in i Konserthallen i en turkos sidenklänning i italiensk sidencrepe”. Fem plus naturligtvis.

Herrarna har inte samma möjligheter att hylla “återbruk, miljö och mode” eftersom frack är påbjudet. Så på den här punkten råder ingen jämställdhet mellan könen.

Prins Carl Philip får fem plus för sin frack. “Få klär så bra i frack som prins Carl Philip. Bara den som är född att ständigt bära denna högtidsdräkt kan bära den med den äran” skriver experten.

Vad jag frågar mig är om det är själva fracken eller innehållet i fracken som modeexperten betygsatt?

Även prins Daniel får fem plus för sin frack. “Är man av kungliga familjen sitter naturligtvis fracken som en smäck”

På tal om sitta som en smäck. Även prinsessan Madeleines knallrosa klänning “sitter som en smäck”, vilket ger fyra plus.

Kung Carl Gustav. “Stilig och ståtlig som vanligt i sin eleganta frack. Men kungen får ursäkta, det här är damernas afton!” skriver Aftonbladets modeexpert Nina Campioni när hon bara sätter fyra plus på kungens frack. Detta trots att kungen har flera medaljer och ordnar på sin frack än vad prinsarna har.

Lite orättvist mot kungen kan jag tycka. Men jag är ju ingen kunglig modeexpert när jag går omkring i mina säckiga byxor med “ gällivarehäng” och rutig flanellskjorta med utnött krage.

Rolf Waltersson
eFOLKET:s självutnämnde modeexpert.

You May Also Like