Valmöte med Pedro Castillo. Endast bred folklig mobilisering och internationell solidaritet kan hindra den statskupp som nu utvecklar sig inför våra ögon.

Latinamerikanska samarbetsorganisationen ALBA fördömer överklassens och högerns nu pågående statskupp i Peru

Att borgerliga högerkrafter inte accepterar demokratin när den går den emot har vi sorgligt nog haft många anledningar att rapportera om. Efter vänstersegern i presidentvalet i Peru i juni ser vi nu mönstret upprepas. En högerkupp utspelar sig inför våra ögon! Var finns västerländska regeringar och alla dessa NGO:er och människorättsorganisationer när resultaten från demokratiska val ännu en gång trampas under fasciststövlarna? Var finns alla medier?   Valmöte för Castillo. Endast bred folklig mobilisering och internationell solidaritet kan hindra den statskupp som utvecklar sig inför våra ögon.

*****

Samarbetsorganisationen ALBA uttalar sig till försvar för valresultatet och demokratin:

I Peru pågår en statskupp mot regeringen under läraren Pedro Castillo. Från samarbetsorganisationen ALBA och från varje hörn i Latinamerika fördömer vi högern i Peru och dess ihärdiga förnekande av majoritetens vilja i valen nyligen. De första stegen togs samma dag som valsegern för Castillo utropades, men det har nu förstärkts sedan de lyckades få utrikesminister Hector Bejar avsatt. Det var del i en kuppoffensiv från landsförrädare och ultrareaktionärer.

[Läs om den aktuella bakgrunden i de i eFOLKET publicerade artiklarna Peru: Nyvalde presidenten Pedro Castillo har formerat sin regering – Skärpt klasskamp kan förväntas (1/8) och PERU: Klasskampen skärps – Våldsamma högerdemonstranter belägrade nye presidentens residens (3/8)]

Att borgerliga högerkrafter inte accepterar demokratin när den går den emot har vi sorgligt nog haft många anledningar att rapportera om. Efter vänstersegern i presidentvalet i Peru i juni ser vi nu mönstret upprepas. En högerkupp utspelar sig inför våra ögon! Var finns västerländska regeringar och alla dessa NGO:er och människorättsorganisationer när resultaten från demokratiska val ännu en gång trampas under fasciststövlarna? Var finns alla medier?

Samarbetsorganisationen ALBA uttalar sig till försvar för valresultatet och demokratin:

I Peru pågår en statskupp mot regeringen under läraren Pedro Castillo. Från samarbetsorganisationen ALBA och från varje hörn i Latinamerika fördömer vi högern i Peru och dess ihärdiga förnekande av majoritetens vilja i valen nyligen. De första stegen togs samma dag som valsegern för Castillo utropades, men det har nu förstärkts sedan de lyckades få utrikesminister Hector Bejar avsatt. Det var del i en kuppoffensiv från landsförrädare och ultrareaktionärer.

Kuppstrategin har den högerdominerade Kongressen som sitt centrum. Denna har slagit Guinnessrekord med 19 motioner för att ifrågasätta nio ministrar på knappt 15 dagar. Kongressen hotar att under de närmaste dagarna neka den nyutnämnda regeringen förtroende av den enda anledningen att de inte samtycker med ministrarna.

I sina försök att i Kongressen att störta den folkliga regeringen har dreaktionärerna nyligen också gått till att använda regelverkets “frånvaro i presidentämbetet på grund av moralisk oförmåga” för att få bort president Castillo. Dessutom försöker kuppmakarna utnämna nya medlemmar i Konstitutionsdomstolen, för att dessa ska agera mot väljarnas vilja och hindra Castillos valprogram.

Som om det inte vore nog med denna Kongress, så har kuppmakarna monopol på medierna, vilka utgör en viktig del i deras arsenal. Dessa är lika partiska, aggressiva och rasistiska mot regeringen som Kongressen. Det visade de under valkampanjen. Dessutom: kapitalägarna och finansinstitut spekulerar med dollarpriset, med priserna på livsmedel för att straffa befolkningen med syftet att framkalla oroligheter, livsmedelsbrist och skapa en miljö moget för en kupp mot regeringen.

Högern har nu öppen medverkan från marinen. Denna har på ett flagrant sätt brutit mot grundlagen när de offentligt ifrågasatt utrikesministern Bejar på grund av dennes uttalanden om historiska fakta [om marinens roll i terrorism]. Uttalanden som han gjorde innan han blev minister och sedan tagits ur sitt sammanhang, manipulerats och spridits av de partiska desinformationsmedierna. Avsättandet av utrikesministern, vilken besitter oöverträffade kvaliteter och egenskaper, knappt två veckor efter regeringens tillträde, uppenbarar den pågående statskuppen i dess politiska och militära former, med sina band till högerpartier, fascistiska grupper och de som under de senaste decennierna grovt kränkt de mänskliga rättigheterna i Peru.

De har stöd av den juridiska apparaten, som främjar de imperialistiska och dominerande intressena för att selektivt använda juridiken i politiken, ”law-fare”, mot allt som representerar ett hot mot det oändliga begäret hos den föraktliga peruanska oligarkin.

Den pågående statskuppen vill hindra bekämpandet av korruptionen och privilegiesystemet med mångmiljonbelopp i uteblivna skatter. De vill åter anpassa Perus utrikespolitik i USA-imperialismens intressen för inblandning och aggression mot våra brödrafolk i Latinamerika. De vill hindra det peruanska oförytterliga rätt att utöva sin konstitutionella rätt att bygga sitt land efter sin vilja.

Kuppen är inte bara riktad mot regeringen utan mot demokratin och mot folket, mot integrationen i Latinamerika och mot hoppet hos de många utan röst och inflytande. Vi vet av bitter erfarenhet att de inte tvekar att använda den mest brutala repression och kränka de mänskliga rättigheterna för att bevara sina privilegier och fortsätta att lyda under imperiets stövel, något de älskar så mycket. Det visas också av det våld, fascism och rasism som medföljer kuppmakarna.

Enbart organisation och aktiv mobilisering av folket, de sociala rörelserna och alla sektorer av det peruanska folket på gatorna, torgen, vägarna kan bromsa statskuppen mot landets legitima regering och rädda demokratin. Också en aktiv internationell solidaritet krävs. Situationen är oerhört allvarlig och farlig. Inga ansträngningar för att försvara demokratin får lämnas därhän. Därför manar ALBA till handling.

Vi accepterar inte ytterligare en kupp i vår kontinent. Tiden att hindra det är nu.

Cubadebate 210823 (redigerat och kortat)

ALBA Movimientos: No al golpe de Estado en marcha en Perú

Översättning: Zoltan Tiroler

ALBA-uttalandet har tidigare (24/8) varit publicerat på Svensk-Kubanska Föreningens hemsida.

 

You May Also Like