”Låt de afghanska ungdomarna stanna i Eskilstuna!”

Ideella föreningar i Eskilstuna manar till anständighet och elementär humanitet

Framför våra ögon utspelar sig i denna stund en mörk tragedi. De planerade och pågående deporteringarna till Afghanistan av asylsökande är en katastrof.

Men till skillnad från en oundviklig naturkatastrof handlar det här om resultatet av svenska myndigheters och politikers beslut. Beslut som om viljan finns kan rivas upp – och som i anständighetens namn måste rivas upp.

Deporteringarna till Afghanistan – plågat och sönderslitet av inbördeskrig och terror – är ur elementärt humanitär synvinkel fullständigt och uppenbart orimliga.

Detta är vår ståndpunkt, och det är också Amnesty Internationals. I en helt nyligen publicerad diger rapport (Forced back to danger) uppmanar organisationen därför Europas regeringar och EU att omedelbart avbryta alla utvisningar till Afghanistan. Amnesty International, liksom FN-organet UNHCR, FN:s Kommitté mot tortyr (UNCAT) och FN:s biståndsmission i Afghanistan (UNAMA) underkänner också med eftertryck påståendena som framförts av svenska Migrationsverket och den svenska regeringen (liksom av flera andra europeiska regeringar), att det i Afghanistan skulle finnas ”icke-drabbade” området dit utvisade flyktingar utan allvarlig risk kan deporteras.

Situationen i Afghanistan har under 2016 och 2017 allvarligt förvärrats. Antalet civila som dödats och lemlästats genom krigshandlingar och terrordåd räknas i tusental. Hot, förföljelse, kidnappningar och tortyr tillhör vardagen. Våldets vågor sköljer över landet. Från norr till syd och från väst till öst.

Europeiska regeringar har, enligt Amnesty International, pressat Afghanistans regering till att – trots den rådande våldsamma och kaotiska situationen – ta emot utvisade
flyktingar. Att ta emot innebär inget annat än att de europeisk regeringarna tillåts dumpa deporterade ungdomar inom landets gränser. De deporterade saknar ofta helt något nätverk på platsen för dumpningen, och mycket ofta har de inga kontakter överhuvudtaget i Afghanistan.

Talet om att de ungdomar som man utvisat och nu planerar att deportera och dumpa saknar asylskäl och skyddsbehov är helt enkelt fel.

Men dessa ungdomar möts idag i vårt land sorgligt nog ofta av likgiltighet och ibland även med aggressiv demagogi. Som när SD:s gruppledare i riksdagen ville knyta samman de afghanska ungdomarna med terrordådet på Drottninggatan.

Vi uppmanar Eskilstunas politiker till att stå upp mot både ynklig rasistisk demagogi och oförsvarlig likgiltighet!

Vi riktar också en bestämd maning till Kommunfullmäktiges ledamöter att inom sina partier verka för att planerna på att sparka ut asylsökande ungdomar från Eskilstuna då de passerat 18 år dras tillbaka.

Och vi kräver att i debatten fortsättningsvis de afghanska ungdomarnas elementära skyddsbehov inte på ett demagogiskt och ynkligt förtäckt rasistiskt sätt ställs mot andra behövande gruppers behov!

Låt den oanständiga, omänskliga och grymma politiken gentemot de afghanska ungdomarna vara reserverad för Sverige-Demokraterna, ytterhögern och de fascistiska sekterna!

Låt oss öppna våra hjärtan! Stoppa deportationerna!
Tillsammans för Eskilstuna
Ensamkommandes förbund, Eskilstuna
Rädda barnens ungdomsförbund Eskilstuna
eFOLKET

You May Also Like