Kvinnovecka i Eskilstuna

Eskilstuna Nya Fruntimmersförening och Herr sekreterare (Jo organisationen heter så) arrangerar under dagarna runt kvinnodagen den 8 mars en rad föreläsningar. eFOLKET var närvarande på den första.

Marie Louise Hedborg blev först ut måndagen den 6 mars och ämnet var faktiskt hennes egen fars mormor Marie Louise Hill, syster till den berömde målaren Carl Fredrik Hill. Platsen var Det Gamla Tryckeriet Fridhemsgatan 4.

Marie Louise berättade dels utifrån den roman som Kerstin Norborg skrivit som heter just Marie-Louise och är en roman baserad på den verkliga Marie Louise Hills liv. Dels på den information som Marie Louise Hedborg fått från sin egen far och faster om deras mormor.

Vi fick på så sätt en levande beskrivning av en kvinna som drömde om att själv bli konstnär men som i 1800-talets Sverige som så många andra kvinnor fick stå tillbaka. Hon stöttade sin brors dröm om att få söka sig till konstakademin i Stockholm och lyckades trots faderns initiala motstånd. Hon själv fick stanna i Lund men fortsatte att måla och drömma. Ett hårt slag blev det när hon i ett brev från sin bror ställt till hennes far ser att brodern betecknar hennes drömmar som ”tosserier” (tokigheter på skånska). Hon repar sej och fortsätter att drömma. Hon planerar en resa till Paris dit hennes bror nu flyttat. När också den drömmen förhindras att nå uppfyllelse ger hon upp och slutar måla.

Hon kommer dock senare att få åka till Paris. Hennes bror, Carl Fredrik Hill har brutit samman och tagits in på mentalsjukhus i Paris. Hon utses av släkten (fadern är nu avliden) att bli den som ska hämta hem Carl Fredrik. Hon åker men Carl Fredrik vägrar följa med hem.

Marie Louise gifter sej så småningom med Peter Klasson och flyttar till Stockholm. Carl Fredrik kommer hem från Paris och lever resten av sitt liv i barndomshemmet med sin mor och en syster. Han övergår från målning till teckning. Marie Louise Hedborg berättade att hennes far och faster som i sin barndom fick träffa sin mormor beskrev henne som glad, positiv och varm.

Marie Louise rekommenderade varmt Kerstin Norborgs bok. Kerstin Norborg fick 2002 Sveriges Radios Romanpris för sin debutroman ”I min faders hus” och ”Marie-Louise” som kom 2015 har också mötts av mycket positiva recensioner. ”En vacker och vemodig berättelse om ett liv som aldrig blev av” heter det i Ulla Strängbergs recension i P1:s Kulturnytt.

I de trevliga lokalerna i Det Gamla Tryckeriet fick vi också efter föreläsningen lyssna till folkmusikgruppen Lilla Röran. Ett synnerligen kompetent och trevligt gäng.

ENFOHS fortsätter med att på tisdagen 7 mars arrangera en föreläsning med f.d. polisen moniva dahkström-Lannes. Plats: Nya Gästis Köpmangatan 68. Tid: klockan 18:00 Inträde. 60 kronor. Förtäring och musik kommer att tillhandahållas.

På torsdagen hålls föreläsningen på ABF Kungsgatan 14, sal 404 och kommer att handla om kvinnokämpen Amande Kersfeldt från Eskilstuna. Tid klockan 18:00 Entré 40 kronor.

Fredagen 10 mars är det Nya Gästis som gäller igen och då berättar Eva Kaijser, medförfattare till ”Svenska Hem” om den kvinnliga kooperativa rörelsen i Stockholm i 1900-talets början Föreläsningen börjar 16.00

Entré 75 kronor. Det bjuds på förtäring och musik.

Foto: Peter Widén