Havanna AFP 2020-04-02.
Översättning: Eva Björklund.
Läkarkandidater går från dörr till dörr för att upptäcka coronafall och stoppa spridning.
– Hur många bor här? Har du haft kontakt med utlänningar? Känner du till de regler som ska följas för att undvika att blir smittad och att smitt andra?
28 000 läkarkandidater upprepar dessa frågor tiotals gånger om dagen, över hela landet.
I stadsdelen Vedado i Havanna ledsagar läkaren Liz Caballero Gonzalez två kandidater som varje dag ska kartlägga ett område med 300 familjer.
Nu, när nästan alla har andningsskydd – och en del butiker inte släpper in folk utan mask – är det bara de vita läkarrockarna som utmärker kandidaterna.
Handikappat av sextio års USA-blockad, var Kuba, som behöver turisterna, ett av de sista länderna i Latinamerika som stängde sina gränser.
Till slut gav de upp den 24 mars och har nu 2 april 212 coronasjuka och 6 dödsfall. I förebyggande syfte har nästan 2 800 lagts in på sjukhus.
I kampen mot coronaviruset litar Kuba på sin världsberömda hälsovård: Enligt Världshälsoorganisationen har Kuba 82 läkare per 10 000 invånare, jämfört med 40 för Ryssland, 26 för USA och 18 för Kina.
Solidaritet och osjälviskhet
– Vi har inte de rika ländernas teknologi, men vi har högkvalificerad mänsklig personal, solidarisk och osjälvisk, sa Liz Caballero .
Dörrknackning är inget nytt för kubanerna som är vana vid sina familjeläkare “som hela tiden gått sina ronder för att kolla om någon har någon smittsam sjukdom. Under de senaste två veckorna har ronderna blivit allt fler för att kartlägga hela befolkningen så fort som möjligt”, sa Liz och fortsatte:
– Läkarkandidaterna, och de är många, har anslutit sig till den landsomfattande kampanjen, liksom många från andra länder som sökt sig till landets 25 medicinfakulteter och den berömda Latinamerikanska Läkarhögskolan (ELAM).
– Vi är redan vana att knacka dörr, sa andraårskandidaten Susana Díaz, 19 år.
– Vi har alltid brukat göra det runt september-oktober, för att upptäcka eventuella fall av denguefeber. Så när coronavirusläget förvärrades frågade universitetet om vi kunde göra det nu.
Alla misstänkt sjukdomstillstånd – som hosta eller feber – rapporteras direkt till närmaste läkarmottagning..
– Många tackar oss för vad vi gör, sa Díaz.
– Läkarna är mycket omtyckta i Kuba, sa Maite Perez, 30 år, efter att hon fått besök av en kandidat. Jag är verkligen glad över att de ser till vår hälsa.
Perez tar allvarligt på förebyggande hälsokontroll: Hon har skoborste vid dörren, tvättar kläderna när hon kommer hem och har andningsmask så fort hon går ut.
– Det är bara en regel som är svår och smärtsam att lyda: att inte krama och pussa, det får vi inte göra. Jag vill krama och pussa min mamma … men det får vi inte, sa Perez. Och tillägger att “det är ju inte någon raketvetenskap”.
För Carlos Lagos, 83 år, har det blivit rutin att se kandidaterna gå förbi.
– Kandidaterna undrar om jag mår illa, om jag har feber, om jag tar hand om mig själv, sa Lagos, där han stod i dörröppning, med bar överkropp på grund av värmen.
Äldreomsorgen är viktig i Kuba där 20 procent av befolkningen är över 60.