Bilden är avfotograferad från TV-skärmen av Rolf Waltersson .Vid vänster bord: Osman Ûnlû, Gunilla Herlof, Björn Söder (SD), Anders Lindberg, Johanna Hildebrandt. Vid höger bord: Michael Sahlin, Amine Kakabaveh, oberoende socialistisk riksdagsledamot, Håkan Svenneling (V), Maria Färm (Mp).

Kors i taket – NATO-debatt i TV!

Debattprogrammet Sverige möts 17 augusti handlade om Nato. Så här skriver SVT om programmet:

Sverige och NATO – risk eller möjlighet? Sverige är på väg att lämna alliansfriheten för ett medlemskap i NATO. Vilka konsekvenser får det? Hur påverkas den svenska försvars- och säkerhetspolitiken? Hur ska Turkiets krav hanteras? Direktsänd debatt från Skaraborgs regemente i Skövde

Debatten på en timme var indela i två delar.

Den första handlade om Nato-medlemskapet, om det är bra eller dåligt att Sverige blir medlem i denna militärallians och att vi därmed underordnar oss den kärnvapendoktrin Nato bygger på.

Den andra delen handlade om all turer kring Turkiet och vad det innebär med avtal och löften till Erdogan för att Turkiet ska godkänna Sverige, och Finland, som Natomedlemmar

Inramningen till debatten var något märklig. Den var utomhus under en stor tältduk inne på området vid Skövde armégarnison.

Det som var ännu märkligare var att Socialdemokraterna tackat nej till att delta i debatten. SVT hade bjudit in företrädare från regeringen och socialdemokratiska riksdagsledamöter, men ingen ville delta.

Av riksdagspartierna deltog Björn Söder (SD), Vänsterpartiets Håkan Svenneling och Miljöpartiets Maria Färm, båda utrikespolitiska talespersoner för respektive parti, samt Amineh Kalabaweh, riksdagsledamot som numera är oberoende socialistisk ”vilde”.

På ja-sidan för Nato fanns Björn Söder (SD), Anders Lindberg chefredaktör på socialdemokratiska Aftonbladet, Gunilla Herolf från Utrikespolitiska institutet, Johanna Hildebrandt liberal försvarsutredare. Och sist, men inte minst, Osman Ûnlü ordförande för Botkyrka Turkiska kulturförening.

Även Michael Sahlin f.d. ambassadör i i Turkiet deltog. Var han stod i Nato-frågan fick jag inte riktigt klart för mig, för han pratade mest om det besvärliga förhandlingsläget.

Hur som helst. Panelen bestod av fem Nato-anhängare, tre Nato-motståndare, och en oberoende (?) ambassadör.

Den delen som handlade om det var bra eller dåligt att ansöka om Nato-medlemskap gav inget nytt. Tidigare kända ståndpunkter upprepades. Björn Söder (SD) försökte slingra sig när han skulle förklara SD:s hastiga svängning från nej till ja.. Det är nog som Håkan Svenneling påpekade, att SD svängde för att anpassa sig till högerpartierna och kommande samarbeten med dem.

Maria Färm (Mp) underströk att det blir svårare för Sverige att står upp mot kärnvapenhotet nu när vi själva underordnar oss Natos kärnvapendoktrin.

Eller som Håkan Svenneling påpekade: att vi ska till och med öva kärnvapenkrig tillsamman med övriga Nato-länder.

Däremot hettade det till rejält när man diskuterade “avtalet” med Turkiet och listan med kurder bosatta i Sverige som Turkiet begär ska utlämnas. Amineh Kakabaweh som själv står med på Erdogans “terrorlista”, var mycket upprörd över hur Sverige på detta sätt överger kurderna när man till och med instämmer i Erdogans terrorstämpel mot YPG och YPJ.

Håkan Svenneling tog också upp att de svenska socialdemokraterna nu också sviker sitt turkiska systerparti HDP

Riktigt “hus i helvete” blev det när Osman Ünlü från Botkyrka Turkiska kulturförening försvarade att Turkiet fängslat en massa journalister. Turkiet lär ha ”världsrekord” i fängslade journalister i förhållande till sin folkmängd. 5 000 politiska oppositionella, varav många politiskt förtroendevalda, sitter också i fängelse, däribland HDP-ledaren Selahattin Demirtas.

Amineh Kakabaweh blev rosenrasande och frågade hur Public service kunde bjuda in en anhängare till despoten Erdogan.

Nu är det ju inte principiellt fel att till public service bjuda in också diktaturanhängare och skitstövlar av olika slag till utfrågningar, men en naturlig reflektion är i detta fall förstås att man definitivt borde bjudit in någon representant för de kurdiska organisationerna och de turkiska oppositionella.

Kakabaweh gav också en känga åt Anders Lindberg och Aftonbladet, som enligt henna blivit tystare i sin kritik mot Turkiet och Erdogan efter Sveriges Nato-ansökan.

Som slutkläm kan nämnas att två kompanibefälselever från Skövderegementet som var med på plats mest var oroliga för att de skulle kastas in i krig i andra länder.

Men de skulle inte oroa sig för det svarade Gunilla Herolf, Utrikespolitiska institutet, som menade att det i så fall skulle vara frivilligt att kriga i andra länder.

Osman Ûnlü kontrade med att “turkiska soldater gärna skulle komma till Sverige för att försvara detta vackra land om Sverige skulle behöva Natohjälp”.

PS. Jag skrev inga noteringar så detta är taget “fritt ur minnet”. Så gå gärna in och lyssna till debatten.

Lyssna till:

Sverige möts – Ikväll 20:00 – SVT Play

Rolf Waltersson

Lästips:

Magdalena Anderssons svek mot partikollegan Selahattin Demirtas har uppmärksammats och upprört. eFOLKET 10 augusti 2022

Amineh Kakabaveh kräver besked av Magdalena Andersson. eFOLKET 12 augusti 2022

You May Also Like