Konflikten mellan Grönland och Sveriges regering trappas upp

Jag har tidigare skrivit om att Grönland pausar sitt deltagande i Nordiska rådet och Nordiska ministerrådet på grund av diskriminering från Sveriges regering (se lästips eFOLKET)

Nu överväger Grönland att helt lämna det nordiska samarbetet på grund av att Grönland, men även Färöarna och Åland, inte blev inbjudna till ett ministermöte i maj i år. Ett möte som handlade om den nordiska säkerhetspolitiken.

Den svenska regeringen motiverar det med att säkerhetspolitiken är en angelägenhet ”för självständiga stater”.

Och eftersom Grönland formellt tillhör Danmark, men är en självstyrande del av Danmark, skulle det enligt regeringen vara skäl för att bojkotta Grönland, men även Färöarna och Åland från detta säkerhetspolitiska möte.

Nu går Grönlands minister för självständighet och utrikesärenden, Vivian Motzfeldt ut och meddelar att Grönlands parlament nu överväger att helt lämna det nordiska samarbetet på grund av diskrimineringen från den svenska regeringen.

Vivian Motzfeldt.

Till saken hör att det finns delade meningar på Grönland när det gäller kravet på självständighet från Danmark.

Vivian Motzfeldt tillhör partiet Siumut, som är ett Socialdemokratiskt parti. Siumut driver frågan om grönländsk självständighet.

Grönland ligger också i hetluften rent geografisk med sitt läge i Arktis där stormakter, bland annat USA, men även Ryssland och Kina, är intresserade att utöka sitt ”engagemang”.

Det var därför Donald Trump ville köpa Grönland av Danmark. Något som utlöste en (tillfällig) diplomatisk konflikt mellan Danmark och USA när Trump fick nobben av Danmark.

Frågan om Grönland, men även Färöarna och Åland, ska särbehandlas på det här sättet kan inte vara en fråga för enbart den svenska regeringen, även om det just nu är Sverige som är ordförandeland.

Man kan ju tycka att även Danmark, Norge, Finland och Island, men även Färöarna och Åland, borde ha åsikter. Är det rätt eller fel att diskriminera på det här sättet? Men jag hittar inga reaktioner från dessa länder.

Och vad säger oppositionen i Sveriges riksdag? Det är möjligt att S, V, MP och C höjt rösten och protesterat mot regeringens diskriminering av Grönland. Men det är inget som i så fall fått någon medial uppmärksamhet så vitt jag vet.

Lästips:

Grönländsk ilska efter svensk nobb – kan lämna samarbete – Sveriges Radio. 17 juni 2024

Grönlands utrikesminister tvingas lämna sin post – Sveriges Radio. 28 september 2021 (handlar om konflikten mellan grönländska partier som driver frågan om självständighet och partier som är mera ”Danmarksvänliga”.

Vivian Motzfeldt – Wkipedia

Grönland pausar sitt deltagande i nordiska rådet på grund av diskriminering från Sveriges regering – eFOLKET. 11 maj 2024

Rolf Waltersson

You May Also Like