När flertalet av TV-tittarna förmodligen satt bänkade lördagen 27 mars för att titta på Let´s dance, valde jag i stället Kulturstudion på SVT2 där man visade “Klaus Nomi – En utomjordings hjärta”.
Det var barytonsångaren Richard Hamrin som tolkade sin idol Klaus Nomi i en föreställning på Kungliga Operan i Stockholm från 2020.
“En föreställning som kanske är det vackraste jag sett”, enligt recensionen av Bo Löfvendal i SvD.
“Klaus Nomi, född 24 januari 1944, död 6 augusti 1983, var en tyska kontratenor som var känd för sin ovanliga sångröst och sina bisarra scenframträdanden. Nomis kännetecken var hans teatrala framträdanden, hans tunga smink, konstiga frisyrer och ovanliga dräkter. De flesta av hans låtar var synthbaserade tolkningar av klassisk opera och covers av 60-talspoplåtar som Chubby Checkers “The Twist” samt Lon Christies “Lightning Strikes”. Källa: Wikipedia.
Jag vet inte mycket om opera. Jag visste inget om Klaus Nomi. Och jag hade aldrig hört talas om barytonen Richard Hamrin, född 1989.
Om Richard Hamrin kan man bland annat läsa att han “hösten 2019 gjorde succé som en gränsöverskridande Sjörövar-Jenny i en burlesk “Tolvskillingsoperan”. 55 föreställningar på Folkoperan i Stockholm. Pressberöm; “iögonfallande kabarésvärta”.
Föreställningen “Klaus Nomi – En utomjordings hjärta” är en slags blandning av enmansteater med både talade texter och sång – opera, pop och cabaré. Jag måste säga att jag blev helt tagen, och imponerad. Av allt som hände under denna föreställning på 1 timme och 25 minuter fastnade jag bland annat för Richard Hamrins korta tolkning av Elvis Presleys “Can´t help falling in love with you”. Men man måste se helheten – hela föreställningen.
Om ni går in och tittar och lyssnar på föreställningen som visas på SVT Play “Klaus Nomi – En utomjordings hjärta”, så hittar ni tolkningen av “Can´t help falling in love with you” 18-19 minuter in i föreställningen.
Ett sådant här “smalt” program skulle aldrig visas i de kommersiella kanalerna där man enbart är ute efter höga tittarsiffror och därmed höga reklamintäkter.
Oavsett vad man tycker om public service i övrigt – utan public service skulle vi aldrig få se sådana här “smala” program på TV.
Rolf Waltersson