Amitav Ghosh föddes 1956 i den indiska staden Calcutta och han har även varit bosatt i Sri Lanka och i Bangladesh. Han har en akademisk utbildning i socialantropologi och har studerat detta ämne i New Delhi, Alexandria och Oxford. Han är numera bosatt i New York där han undervisar i socialantropologi.
Amitav Ghosh debuterade 1986 med romanen Förnuftets krets, översatt 1986 av Hans Björkegren och utgiven på förlaget Legenda.
Övriga romaner som översatts till svenska är: Öarna (Palaver press 2020, i översättning av Ylva Gislén); Den stora galenskapen (Palaver press 2020, i översättning av Roy Isaksson); Ett hav av vallmo (Palaver press 2021, Pernilla Ståhl); En flod av rök (Palaver press 2022, Ylva Gislén); En våg av eld (Palaver press 2023, Ylva Gislén).
De tre sista, som i original kom ut 2008, 2011 respektive 2015, utgör den så kallade Ibis-trilogin.
Trilogin handlar bland annat om slavhandel och den av den brittiska kolonialmakten framdrivna och organiserade opiumhandeln mellan Indien och Kina
Romanerna har totalt cirka 1500 sidor, och det är onekligen ett mäktigt romanbygge Amitav Ghosh presterat.
När man har tagit sig igenom dessa tre romaner har man som läsare fått en både bred och djup insikt i hur omfattande slavhandeln var och även opiumhandeln. Samtidigt handlar romanerna om hur den brittiska imperialismen bredde ut sig och sedan drabbade både Kina och Indien. Allt i syfte att göda den Brittiska Imperialismen.
Trilogin ger en djupdykning i den europeiska kolonialismens hänsynslösa förtryck, profitstyrda cynism och bottenlösa mänskliga elände.
Amitav Ghosh har verkligen åstadkommit en genomlysning av kolonialismens väsen, och han har redan fått motta ett stort antal litterära priser förs sin Ibis-trilogi, bland annat Bookerpriset. Vilket är ett av världens mest prestigefyllda litteraturpriser. Och enligt undertecknad borde Amitav Ghosh vara en het kandidat till Nobel-priset i litteratur.
Kjell Andersson