Kari Parman:
Under mina år inom den svenska politiken har jag hört en hel del dumt och populistiskt dravel men när jag slog upp Värnamo Nyheter ( 14/12 -23) och ögnade genom debattartikeln som undertecknats av tre moderatpolitiker (äldre- och socialförsäkringsminister Anna Tejne, kommunstyrelsens ordförande i Värnamo Tobias Pettersson och kommunstyrelsens ordförande i Gnosjö Kristine Hästmark) blev jag om inte förvånad så ändå förfärad över vilken enfald som genomsyrar den av borgerligheten och synnerhet av Moderaterna förda retoriken.
Det var nog bland det dummaste och mest osmakliga jag har läst på länge. Att helt sakna insikt om och förståelse för den egna skulden i samhällsutvecklingen är skrämmande med tanke på att det är just dessa personer som har den politiska makten i Sverige för närvarande.
Visserligen är högerpopulismen på frammarsch i Europa, nu med en mer omfattande propagandaarsenal än någonsin, men att representanter för regeringspartiet i sin argumentation sänkt sig till en nivå där den blåa partifärgen ersätts av något brunt och skrämmande bådar inte gott för framtiden.
Att utan skam vältra över skulden för välfärdens pågående sammanbrott på invandrare, icke-medborgare och socialdemokrater är inte bara verklighetsfrånvänt utan också kränkande för en stor grupp människor i samhället.
Förvisso är den nuvarande sosse-eliten medskyldiga till den rådande samhällsutvecklingen eftersom man övergett den traditionella socialdemokratiska politiken och i en alltför omfattande utsträckning gjort eftergifter för nyliberala irrläror liksom New public management och fört en arbetarfientlig politik. En politik där kapitaltillväxt varit viktigare än medborgarnas hälsa och välfärd.
Men att lättledda socialdemokrater låtit sig förledas friskriver inte den svenska högern med Moderaterna i spetsen för ansvaret.
Tre år kvarstår av regeringsperioden och det återstår att se hur den styrande Moderatregeringens högerradikala och direkt löntagarfientliga politik kommer att gynna välfärden.
Hur kommer den högerkonservativa och främlingsfientliga politiken förbättra skolresultaten eller tillgången på sjukvård runt om i landet? Vilka trygghetssystem kommer att försämras?
Hur kommer kompetensbrist och bristen på arbetskraft på den svenska arbetsmarknaden hanteras? Hur stor förståelse, för miljöfrågor och de begränsningar som naturen ställer oss inför, finns det?
Vart tar jämställdheten vägen och vad sker med ojämlikheten mellan människor i ett högerkonservativt Sverige?
Frågorna är många men svaren är som vanligt skrämmande få. Och då svar på temat “sänk skatten och privatisera”. Dessutom: Det monotona skuldbeläggandet på invandrare, icke-svenskar och sossar.
Kari Parman,
partipolitiskt obunden,
Gnosjö