Foto: Pixabay.

Kameran ljuger alltid

Jag stannade till idag för att ta några bilder på den “förföriska” kurvan i bokskogen ner mot den berömda Sigurdsristningen i Sundbyholm här i Eskilstuna.

Jag står på exakt samma plats när jag tar de här två bilderna. Ändå ser de olika ut. Perspektiven skiljer sig åt ganska rejält.

På den ena bilden har jag vidvinkelinställning (18 mm) på mitt zoom-objektiv. Det ger en “utdragen” bild. Kurvan ser rakare ut. Vägen ser mycket bredare ut nära kameran och smalnar av längre bort. Avstånden mellan förgrund och bakgrund “förlängs” på ett skenbart sätt.

På den andra bilden har jag en kort teleinställning (60 mm). Då blir bilden “hoptryckt”. Kurvan ser mycket krokigare ut. Vägen är nästan lika bred från början till slutet. Avstånden “trycks ihop” på ett skenbart sätt.

Man ser vilken stor skillnad det blir bara genom att skifta ganska måttfullt på objektivinställningen – från måttfull vidvinkel till måttfullt teleläge.

Skulle jag visa bilder med mera extrem vidvinkel och mera extrem teleinställning skulle skillnaderna bli mycket, mycket tydligare.

Det här är något man kan tänka på när man fotar.

Ofta säges att man “får med mera” om man har vidvinkelobjektiv. Och att man “kommer närmare” med teleobjektiv.

Men det är inte hela sanningen. Det är många andra saker i bilden som förändras beroende på vilken brännvidd man använder sig av.

Vill man ha skärpa över hela bilden är det lättare med vidvinkel. Vill man ha skärpa på en detalj, och lägga förgrund och/eller bakgrund i oskärpa, är det lättare med teleobjektiv.

Men då kommer också kamerans bländare in i det hela. Liten öppning på bländaren ger långt skärpedjup. Stor bländaröppning ger kort skärpedjup. Det är som pupillen i våra ögon som ändrar sig efter olika (ljus)förhållanden. Något man kan använda sig av när man planerar sina bilder och hur man vill att den färdiga bilden ska se ut.

Det är som jag brukar säga: “Kameran ljuger alltid”.

PS. Ni som vet lite om fotografering kan det här med objektiv och brännvidder. Men det har blivit krångligare nu när det finns digitalkameror med olika stora bildsensorer.

På systemkameran jag använt till de här bilderna är det en förlängningsfaktor på 1,5. Det betyder att brännvidden 18 mm egentligen motsvarar 27 mm enligt det gamla analoga sättet att räkna. Och 60 mm motsvarar därmed ungefär 90 mm enligt det gamla “traditionella” sättet.

Men det behöver man inte grotta ner sig i. Det är bara fotonördar som bryr sig om sånt.

Rolf Waltersson

You May Also Like