Foto. Rolf Waltersson.

Bildkomposition

Jag har ju skrivit några inlägg och visat bilder med tips vad man kan tänka på när man fotograferar. Den här gången blir det ett kort inlägg om bildkomposition.

Om man har ett huvudmotiv man ska fotografera, det kan vara en människa eller något annat, blir det ofta så att man placerar huvudmotivet mitt i bilden. Det blir så mer eller mindre automatiskt utan att man tänker på det.

Ofta blir det bra. Men ibland kan det kännas lite “statiskt”. Prova olika variationer. Huvudmotivet i mitten, eller närmare någon av bildytans kanter.

I det här fallet har jag komponerat min bild så att huvudmotivet, det fallfärdiga lilla huset, hamnat långt till vänster. Jag tycker själv det blev bra trots att den stora bildytan till höger nästan inte innehåller någonting. Bara dimma över ett öde fält.

Man får “tänka utanför boxen”. Ta ut svängarna.

I ett tidigare inlägg här i eFOLKET tipsade jag om hur stor skillnad det kan bli om man sätter sig på huk, eller till och med tar sin bild från marknivå, i stället för att fota stående och ta bilden i “ansiktshöjd”.

Grodperspektiv, fågelperspektiv eller mitt emellan?

Lästips:

Rolf Waltersson

You May Also Like