Penny gottar sig i solen. Foto: Mikael Ström.

Ja till obligatorisk id-märkning och registrering av katt

Under onsdagen röstades regeringens förslag på obligatorisk ID-märkning och registrering av katter. Det är en glädjens dag för alla som kämpat med frågan i allmänhet och för kattens status i synnerhet.

Kattens status har länge varit väldigt låg, men med den nya lagen går det åt rätt riktning och den innebär att lagstiftningen nu är jämlik för katter och hundar. Några som under en lång tid har jobbat med att få igenom den här frågan är Djurskyddet Sverige, Generalsekreterare Åsa Hagelstedt skriver i ett pressmeddelande:

“Efter cirka 15 års arbete för att få igenom detta är det en fantastisk känsla att lagen nu även bryr sig om landets mest populära husdjur. Detta är en stor dag för Sveriges katter och kattägare”

Devon Rex-honan Velouria. Foto: Mikael Ström.

De riksdagspartier som röstade för lagändringen var Vänsterpartiet, Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Sverigedemokraterna medan Centerpartiet, Liberalerna, Moderaterna och Kristdemokraterna röstade emot. En av anledningarna till att C och KD röstar emot är att de inte tror att det kommer att leda till tillräckligt stor nytta för att motivera den kostnad som Jordbruksverket kommer behöva lägga på registret.

Det finns idag över 100 000 hemlösa katter och den nya lagen handlar om att tydliggöra vem som har ansvaret för katterna, minska antalet djur som saknar ett hem och på längre sikt få ned antalet djur som lider.

You May Also Like