Dessa onyttiga drycker är idag allt för billiga i butik, menar Livsmedelsverket som med en höjd skatt på dessa varor hoppas på en minskad konsumtion – för folkhälsans skull…

Höjd skatt på läsk och andra sötade drycker?

Allt fler får sämre hälsa på grund av vad de äter och dricker – det menar i alla fall Livsmedelsverket. Nu kräver myndigheten att något görs. Ett exempel är att skatten på läsk och andra sötade drycker höjs. Det rapporterar Sveriges Radio idag.

Livsmedelsverket har tittat på vad andra länder har gjort. Vanligast är skatt på sötade drycker, som idag tillämpas av 85 länder, vilket tycks leda till minskad försäljning.

– Vi kan inte lägga allt ansvar på individerna, utan det måste bli lättare att äta hälsosamt, säger Åsa Brugård Konde, nutritionist på Livsmedelsverket till SR.

Varför läsk?

– Kalorier i flytande form registrerar vi inte på samma sätt som kalorier som finns i mat, så det är betydligt större risk att gå upp i vikt, säger Åsa Brugård Konde till SR.

Fetma och övervikt är redan idag ett stort problem i Sverige. Det kan i sin tur leda till hjärt- och kärlsjukdomar, typ 2-diabetes och till och med cancer.

Hur en sådan skatt skulle fungera i Sverige är något som Livsmedelsverket nu ska titta närmare på. Efter det är målsättningen att frågan ska komma upp på Riksdagens bord.

You May Also Like