Börskurser 31 januari 2022.

Hjälporganisationer köper aktier för givarnas pengar

När jag skrev mitt inlägg 5 februari som handlade om “Allt fler söker hjälp för börsmissbruk” råkade jag av en tillfällighet få syn på att Cancerfonden finns med på Skandia Fonders lista över företag som ingår i deras fonder.

Jag hajade till. Att hjälporganisationer figurer i samband med börsspekulation och handel med aktier och fonder låter ju högst anmärkningsvärt. I all fall i mina öron.

Jag trodde att pengarna snarast möjligt betalades ut till de ändamål de samlades in för.

Jag har googlat olika sökord om hjälporganisationer och aktier. Jag hittar inga färska upplysningar. Det jag hittar är några artiklar som skrevs 2017 eller ännu längre tillbaka:

“Hjälporganisationer tar risker med givarnas pengar” är rubriken i Expressen 4 april 2017, där man skriver:

“Flera hjälporganisationer gamblar med givarnas pengar och har placerat miljarder på börsen, enligt SVT.

Cancerfonden har över 800 miljoner i aktier och aktiefonder. Röda korset har 600 miljoner i aktier, aktiefonder och hedgefonder.

‘Det är synd om det blir mindre pengar till de välgörande ändamålen’, säger författaren och fondskeptikern Per H Börjesson till SVT”, enligt Expressen 4 april 2017.

“Hjälporganisationer ska vara försiktiga med att spekulera på börsen. De riskerar att förlora sin trovärdighet. Hjälporganisationer lever enbart på sin trovärdighet. Genom att spekulera i aktier riskerar de att förlora den”, säger etikexperten Magnus Frostensson i en artikel i Aftonbladet 9 mars 2011.

“För Röda korset är 300 miljoner kronor borta. Rädda Barnen och Cancerfonden har också förlorat stora summor på börskaoset. Cancerfonden – som mest spekulerat i H&M-aktier har tappat 142 miljoner och Rädda Barnens aktier har gått ner med 25 miljoner kronor”, skriver Sydsvenska Dagbladet med anledning av det stora börsraset 2008.

“Insamlade miljoner går till finansbranschen”, är rubriken från SVT Nyheter 3 april 2017:

“Fem av de största insamlingsorganisationerna betalar årligen närmare 10 miljoner i fond- och förvaltningsavgifter för det kapital de investerar på börsen. En stor del av avgifterna betalas oavsett om börsen går upp eller ner.

Under 2015, som är det senaste året där det finns en offentlig årsredovisning, betalade Cancerfonden 4,9 miljoner kronor i olika avgifter för aktie- och fondförvaltningen. Röda Korset betalade 2 miljoner”, skriver SVT Nyheter.

Bland de hjälporganisationer som har mycket pengar i aktier finns förutom Cancerfonden, Röda Korset, Rädda Barnen, Frälsningsarmén och Stockholms Stadsmission.

Det finns inga regler som hindrar hjälporganisationer från att satsa pengar på börsen:

“Vi ser inga skäl till det. Aktier är ofta goda investeringar över längre tid”, säger Eva Birath, kanslichef på Svensk insamlingskontroll.

Röda Korset och Rädda Barnen investerar i olja, vilket innebär att man har aktier i det amerikanska oljebolaget Exxon Mobil. Detta trots att de båda organisationerna har “etiska kriterier och hållbarhetskriterier” för sina aktieplaceringar.

Cancerfonden, som är en av de största insamlingsorganisationerna, har över 2 miljarder kronor i olika värdepapper, varav drygt 800 miljoner i aktier och aktiefonder.

Rädda Barnen har drygt 300 miljoner kronor i värdepapper, varav cirka hälften i aktier och aktiefonder.

Frälsningsarméns värdepappersförmögenhet är cirka 200 miljoner.

Den största Stadsmissionsföreningen, den i Stockholm, har drygt 100 miljoner.

Andra hjälporganisationer har valt att placera pengar på ett vanligt bankkonto. Till exempel Läkare utan gränser, Greenpeace, Naturskyddsföreningen och Världsnaturfonden:

“Vi har pengarna på ett vanligt bankkonto. Det blir bara korta tider för vi skickar pengarna vidare till den verksamhet som bedrivs i fält. Pengarna ska vidare till fältverksamhet så fort som möjligt”, säger Marie Mörth, generalsekreterare för Läkare utan gränser.

När jag tittar på Cancerfonden, som finns med på börslistan 31 januari för Skandia Fonder, visar den att Cancerfonder under januari månad gått back med 17 procent under årets första månad.

Lästips:

PS. Alla uppgifter jag refererar till i mitt inlägg är från 2017 eller ännu äldre. Så det kanske inte exakt återspeglar dagens situation. Varför jag inte hittar nyare information vet jag inte. Jag kanske letar på fel ställen. Eller så är det här ett “ämne” som inte intresserar media idag, och därför skrivs det inget om det.

Hjälporganisationerna gör mycket gott och räddar liv. Men som jag ser det så är denna spekulation med aktier “smolk i glädjebägaren”. Inte minst om det visar sig att man placerar givarnas pengar i fossilindustrier som Exxon Mobil.

Rolf Waltersson

You May Also Like