“Hon är 19 år och daytrader på börsen – här är tipsen”

Rubriken är från Aftonbladets, “oberoende socialdemokratisk”, förstasida 12 april.

Inne i tidningen följer man upp med en helsida: “Amelie, 19, jobbar som daytrader och vill visa att det inte bara är för män i kostym”.

Sedan följer en framgångssaga om Amelie Wahlunds succe som daytrader. “Idag tjänar hon mellan några tusenlappar och uppemot 40 000 kronor i månaden”.

Det som lockade med daytrading var att hon “fick avkastningen samma dag”. “Målet är att ha en miljon på kontot innan 25”.

Sedan följer några tips från Amelie vad man som daytrader ska tänka på som nybörjare.

I artikeln finns inte ett enda kritiskt ord från Aftonbladet om den parasitära verksamhet som detta “fenomen” med daytrading är. Man återger helt okritiskt hur enkelt det är att tjäna mycket pengar utan att göra en enda meningsfull arbetsinsats. Det handlar enbart om krass, och kortsiktig, spekulation.

På morgonen när börserna öppnar gör man snabba aktieköp. Efter några timmar, eller kanske bara några minuter, när/om aktiekursen stigit så säljer man direkt.

Så här skriver PlaceraPengar:

Har du funderat på att säga upp dig från jobbet och börja leva på daytrading?

Fördelarna med att leva på daytrading är att du kan tjäna pengar från varsomhelst. Du kan sitta i Thailand, i sommarstugan eller hemma i soffan. Så länge du har internetuppkoppling och en mobil så kan du lägga ut köp- och säljordrar på börsen.

 

Om du har en bra dag så kanske du har tjänat ihop 10 000 kronor innan kl 11.00 på förmiddagen. Börjar dagen dåligt med förluster kan du behöva sitta resten av dagen för att komma tillbaka på noll.

Som daytrader ser du alltid till att sälja dina positioner i marknaden innan dagens slut. Det är därför du kallas daytrader, eller dagshandlare på svenska… Professionella daytraders har flera skärmar så att de kan bevaka aktuella aktier på olika skärmar”.

Källa: PlaceraPengar, 6 augusti 2019.

Intressant är att i tider då det pratas om “arbetslinjen”, att fler måste arbeta, att vi måste arbeta både mera och längre upp i åldrarna, så flödar det av tips och råd hur enkelt man kan tjäna pengar och bli rik utan att lägga två strån i kors. Utan att göra en vettig och meningsfull arbetsinsats.

Du ligger i hängmattan. “Pengarna gör jobbet åt dig”.

Detta med daytrading (och för övrigt all liknande spekulation) är inget annat än ren parasitism. Att en tidning som kallar sig “oberoende socialdemokratisk” upplåter sina sidor till okritiskt spridande och förespråkande av denna parasitism, är för mig fullständigt obegripligt.

Moraliskt sett är denna spekulation fullt jämförbar med när Jönssonligan spränger kassaskåp. Skillnaden är bara att det ena ryms inom lagens ramar medan det andra är olagligt.

Daytrading är ett “vanligt yrke som alla andra” och skall uppmuntras eftersom det tydligen ryms inom “arbetslinjen”.

I ett inlägg i Dagens Industri säger Erik “Ekka” Lundin, som är daytrader på heltid, att han tjänar tre till fyra gånger mera än han brukar göra under coronapandemin:

“Nyckeln är “snabbt in, snabbt ut”, säger han till Dagens Industri.

Den ökande aktiespekulationen under pandemin beror delvis på att folk får pengar över när de inte kan resa och konsumera som tidigare.

Man vet inte vad man ska göra med pengarna man får över. Då blir börsspekulation, men även casinospel, det nya “fritidsnöjet”.

En del banditer är “enarmade” – andra har två.

PS. Vill ni veta mera vilken värld Amelie Wahlund lever i? Googla: “valutahandel.se. Intervju med Investeringstjejen: Vem är Amelie? Vad handlas?

Gå även in på: “Placera Pengar. Hur du kan leva på daytrading – Jobba som daytrader tips”.

Där lär du dig hur: “Du kan tjäna allt från 10 000 i månaden till flera miljoner i månaden”.

Det finns en skrämmande, krass och egoistisk värld som jag nästan inte visste att den existerade.

“Är det på riktigt, nej bara på låssas”, som i barnvisan “På Låssas”.

Rolf Waltersson

You May Also Like