Foto: Martin Österman.

Handboll: Framåt i kvalet för Eskil och Göksten, GUIF till slutspel

HK Eskil

Eskils herrar gick in i ett förväntat tufft kvalspel för division 1 borta mot Skogås HK i lördags. Skogås spelade i sin intima hemmahall, “Östra” i Huddinge, med publik nästan på planen, några sittandes på träbänkar från skolgympan eller ståendes med maracas och trummor för att störa gästerna.

Eskil lyckades dock jobba ned Skogås i andra halvlek. Matchen var jämn halvvägs med Eskilledning 15-17 i halvtid, därefter kunde Eskil mala på och segra med tydliga 29-36.

Matchen blev en kollektiv fullträff där alla bidrog på likvärdiga sätt. Flest mål gjorde förra handbollsligaspelaren från Guif, Daniel Wigö, med sina 12 mål. Lagkaptenen Albin Österman Carling stod för 8 mål medans försvaret med bland annat Jesper Hedar i spetsen, också från Guif, hade stängt kiosken tillsammans med målvakten Oliver Ilic.

Skogås har också handbollsligaerfarenhet i form av 9-metersskytten Adam Norman med förflutet i Hammarby. Likaså deras starka och målfarliga linjespelare Mortimer Lundh som bidrog med nio mål och söktes en hel del i anfallsspelet. I Skogås fanns även gamla Eskilspelaren Filip Kovacevic som stärkte upp Skogås försvar.

Eskil har nu två hemmamatcher mot Skogås om så behövs, en vinst krävs för att Eskil ska vidare till slutkval där antingen Cliff (Hammarbys utvecklingslag) eller Norrköping står för motståndet, dessa har spelat en match i sin semioff där HK Cliff besegrade Norrköping HK med 31-25.

Eskil möter Skogås igen i Stiga sports arena på lördag klockan 17:30.

Göksten BK

Gökstens damer blev som väntat klara för slutkval till division 1 i helgen. Göksten som snubblade in till kvalet trots en femteplacering i division 2 Mitt, mötte Nordmaling som på samma sätt med en femteplacering i division 2 Norr fått chansen då andra lag avstått.

En femteplacering i Handbollsförbundet Mitt visade sig vara starkare än en sådan i Handbollsförbundet Norr, Göksten körde totalt över Nordmaling båda matcherna, den senaste på hemmaplan med tydliga 34-9. Emma Mathisen och Sara Gustafsson gjorde 10 mål vardera för Göksten.

Kommande matcher i slutkvalet blir troligen mot tuffare motstånd, IK Bolton från Stockholm, där vinnaren i bäst av tre matcher är klara för division 1. Bolton har i sin semioff besegrat Bodens HK HF två raka matcher med fyra respektive åtta måls marginal.

Göksten möter Bolton i första slutkvalsmatchen på hemmaplan på lördag eller söndag.

Guif – Klara för slutspel

Guifs herrar besegrade Lugi HF i torsdags efter en jämn tillställning framför nästan 1 900 åskådare i Stiga sports arena. Matchen stod 18-18 i halvtid och 31-31 med enbart tre minuter kvar men Guif gick segrande ur kampen med vinst 35-33.

Målbäst i Guif var Erik Persson och Fredrik Gustavsson med åtta mål vardera följt av Kasper Larsson med 7 mål. Lundalaget hade också två åttamålsskyttar varav den ena var HK Eskil-produkten Fredrik Olsson och den andra Theo Übelacker.

Guif har en match kvar i seriespelet mot HK Malmö och kan efter den hamna på såväl femte som åttonde plats, därefter drar slutspelet igång. Matchen handlar alltså för Guif om att ta så bra placering som möjligt för att få möta ett lägre placerat topplag i slutspelet. För Malmö innebär en vinst att de undviker negativt kval från serien.

Guif möter Malmö på bortaplan i Baltiska hallen på fredag klockan 19:00.

Martin Österman

You May Also Like