Handboll: Eskils herrar i segertåg med trasiga bromsar – Ny toppvinst

Martin Österman:

Division 2 – Herr

Än är det för tidigt att ropa hej, men visst anas ett Eskilstunalag i Division 1 Herr nästa säsong. Division 2 toppas av två Eskilstunalag, HK Eskil och HK Guifpojkarna (GP). Efter säsongen går ettan direkt upp en division och tvåan får kvalspela för att kliva upp.

Eskil har haft förstaplatsen sedan första matchen utifrån bäst målskillnad, GP har flåsat dem i nacken. Båda lagen har inlett säsongen med enbart vinster men efter att ha mötts i ett toppderby står bara Eskil kvar helt obesegrade efter att ha vunnit samtliga nio spelade matcher, inklusive derbyt mot GP med 33-28. På tredje plats jagar LIF blå (Lindesberg) som Eskil besegrade i lördags.

Time Out i samband med matchen mot GP. FOTO: Martin Österman

Eskil har dessutom besegrat samtliga lag i toppen som jagar förstaplatsen från andraplacerade GP till sjätteplacerade eRPing. GP har alltså förlorat mot Eskil men besegrat flera andra topplag, GP har fjärdeplacerade Norrköping kvar att möta av topplagen innan serien vänder och returmötena börjar. Eskil och GP möts igen i returmötet tisdag den 21 december.

*******

HK Eskil – LIF Blå (Lindesberg). Eskil spelade mot tredjeplacerade Lindesberg i Stiga Sports Arena under lördagen och vann med 32-29.

Matchen kunde uppfattas som något orytmisk med gott om känslor, utan något överdrivet finlir och perfektion. Eskiltränare fick se gult kort efter ungefär första kvarten och det förekom flera situationer med “munhugg” mellan bänkarna, som fick korrigeras av domarna.

Det förekom en del smällar men som tur var inga allvarliga skador. En kvarstående skada fick dock en soptunna uppleva efter att ha fått smaka på känslorna efter matchen då en minst sagt besviken Lindesbergare befann sig i närheten och riktade en spark som resulterade i en flygtur och märkbart hål, enligt ryktesväg från någon i Lindesbergs ledarstab. Kanske vann Eskil snarare utifrån rutin och psykologisk kamp än spelteknisk sådan.

Tekniskt bevis – Den trasiga soptunnan efter HK Eskils match mot Lindesberg. FOTO: Jesper Skog

Om “munhugget” mellan de olika ledarstaberna berättade Eskiltränaren Ludvig Öhrbom att:

– Deras ledare skriker och kallar våran målvakt idiot efter att han räddar … jag vet inte vad jag ska säga. Deras kantspelare får väl lära sig att göra mål.”

Tränaren Ludvig Öhrbom beskrev också matchen på planen:

Vi startar ganska oinspirerat och ligger under ungefär första 20 minuterna. Därefter reser vi oss, står bättre bakåt och hjälper Danne i målet och kan vända.

Andra halvlek vänder lite fram och tillbaka. Vi drar ifrån, de kommer tillbaka. Sedan fortsätter det så ett tag. Till slut kan vi spela hem två poäng och inkassera nionde raka vinsten.

Lagkaptenen och mittnian Albin Österman Carling berättade att matchen var “fysisk med mycket hets” och att laget inte kom upp i nivå, att de hade korta perioder med ”flow” som ledde till vinsten.

Eskil presenterade på sociala medier inför matchen att truppen stärks med Filip “Rambo” Johansson som har en meritlista på 61 matcher i Handbollsligan med Guif. Rambo delar nu plats på vänsterkanten med Rasmus Karlsson Pernand efter att Hugo Holmén dragit på sig en knäskada förra matchen mot Örebro.

Nämnvärt är att också Albin Ahlin som varit tongivande för laget under säsongen vilades under matchen, lagkapten informerade att Ahlin brutit näsbenet efter en smäll i matchen mot Örebro men att han snart är tillbaka i spel.

Nyförvärvet “Rambo” löste uppgiften. Han blev inbytt efter ungefär 20 minuter och ungefär tre minuter senare fick han ett läge och gjorde mål. Rambo fick också punktera matchen med sista målet genom en relativt spektakulär “japan” då han hoppat in över målgården från kanten, fångat bollen i luften och skjutit innan han landat igen. Assisten kom från lagkapten som beskrev att de kollade på varandra och förstod vad de skulle göra, att han litar på att Rambo gör mål om han “lägger upp den” och att han tror det varnades för passivt spel varpå ett snabbt avslut krävdes.

Matchens lirare blev Jesper Hedar, en av Eskils flera försvarsgeneraler, efter att också ha blivit främsta målskytt med sju mål.

Övriga målskyttar i Eskil: Hampus Tenö (6), Albin Österman Carling (5), Daniel Wigö (5), Rasmus Karlsson Pernand (4), Filip Johansson (4), Max Hennström (1).