Glada seriesegrare! Fotot publicerat med tillåtelse av bildägaren Ludvig Öhrbom.

Glädjen efter sorgen – HK Eskils herrar till division 1

Martin Österman:

Handbollsklubben Eskil har haft en säsong med både succé och sorg. Den 21 december i mitten av säsongen dog Hasse Leonardsson, “Mr. Eskil”. Herrlaget var då obesegrade och blev i söndags klara för division 1 efter fyra säsonger i division 2.

Hasse var en av föreningens grundare 1971 och därefter en livslång eldsjäl med flertalet roller i klubben. Han lämnade ett stort tomrum efter sig i arenan, Hasse var given på hemmamatcherna så länge han levde. Han lämnar efter sig tre barn och livsverket HK Eskil, samt relationer och minnen i och utanför Handbollssverige som inte är möjliga att räkna ut en siffra på. Nu lever minnen och livsverket vidare.

Eskils herrar har försvarat den ledning de intog i första omgången och blev officiellt klara seriesegrare under söndagen efter oavgjort resultat borta mot Eksjö (29-29) vilket innebär avancemang utan kvalspel. Eskil låg dock under större delen av matchen och hade åtta mål att jaga ifatt med en kvart kvar att spela. Jobbet gjordes och avancemanget gör att Eskil också lämnar distriktshandbollen och kliver in i finrummet som organiseras av Svenska Handbollsförbundet. Förra säsongen kom Eskil tvåa och fick spela kval för att ta sig upp, där besegrade dem Skogås men åkte ut mot Cliff.

Lagkapten Albin Österman Carling kommenterar stämningen i bussen:

Vi är glada och allmänt lyckliga. Men tyvärr är det söndag och jobben väntar imorgon så det är ganska lugnt, det hade varit annat om det vore lördag. Skönt att få det officiellt även om det i praktiken var klart före matchen, och att vi lyckades få en poäng trots underläge med 8-9 bollar med kvarten kvar.

Hur gärna ville ni gå upp i år?:

Det var vårt enda mål, det fanns inget annat. Det var gå upp eller dö, skönt att vi fick revansch efter förra säsongens kvalförlust.

På grund av Eskils överlägsna totala målskillnad med 106 mål före andraplacerade GP (Guifpojkarna) var det i princip klart innan näst sista matchen mot Eksjö efter att GP förlorat mot Mantorp i lördags. Eskil har en match kvar att spela mot bottenlaget Hultsfred som förlorat alla sina matcher denna säsong. En match som kanske kan vara svår att fokusera på när firandet väntar. Lagkapten betonar:

Nästa helg blir det ett stort firande vid sista matchen. Den spelas i Ellfolk arena eftersom Stiga [Volvo CE arena] är uppbokad, kanske av någon mässa. Alla ska komma till Ellfolk och vara med i firandet!

Eskil har hittills gjort som mest 47 mål en match hemma mot Enköping och har haft störst målskillnad, 26 mål, hemma mot Nyköping (45-19). Det kan tilläggas att det också spelats några jämna matcher under säsongen mot lite högre placerade lag. 17 vinster, två oavgjorda och två förluster blev facit för avancemang.

Coach Ludvig Öhrbom kommenterar säsongen:

Säsongen har varit bra, och att få avsluta med ett avancemang till division 1 gör inte saken sämre. Nu har vi nått vårt mål och någonstans har man inte kunnat börja tänka på nästa säsong. Man ville göra klart det här så får man börja fundera på det sen.

Och spelartruppen:

Spelartruppen är ett sammanbitet och starkt gäng som vill åt samma håll. Jag tror vi kommer stå upp bra i division 1 med den truppen vi har nu. Kanske behöver vi spetsa till det lite med någon mer rutinerad spelare.

Sista matchen mot Hultsfred spelas i Ellfolk arena lördag 16 mars klockan 14:00.

Martin Österman

You May Also Like