”För vi har tagit studenten, för vi har tagit studenten, för vi har tagit studenten, fy fan va vi är bra”.
Snart är det dags för årets ”utspring” på skolgårdarna till väntande familjer och vänner.
Men hur mycket ”student” är det egentligen? Tar man numera studenten ”på riktigt” eller är det bara ett slutfirande efter många års skolgång??
Från 1864 fram till 1968 skulle alla elever på gymnasiets sista årskurs göra ett antal skriftliga prov som var lika över hela landet.
Under själva avslutningsdagen fick man göra ett avgörande muntligt prov för att ”ådagalägga huruvida lärjungen inhämtat dett mått av kunskaper som var målet för gymnasiets undervisning, och om de vunnit den mogenhet som erfordras för bedrivande av studier vid universit eller högre fackutbildning”.
De som inte klarade ”muntan” fick ingen examen. De klarade inte kraven för studentexamen. De blev ”kuggade” och fick smyga ut bakvägen med svansen mellan benen.
Visst, dåtidens ”munta” var väldigt godtycklig. Eleverna fick olika svåra frågor. Dessutom hade ”examinatorerna” möjlighet att ställa extra svåra frågor till elever de ogillade, medan favoritelever kunde ges lättare frågor.
Oavsett vad man tycker om dåtidens studentexamen fanns det i alla fall ett kunskapskrav för att bli godkänd. Studentexamen, som kallades också ”mogenhetsexamen”, fungerade som inträdesprov till universiteten.
Idag tar alla ”studenten” oavsett kunskaper. Egentligen är det bara en skolavslutning som ”kidnappats” och gjorts till en affärsidé. Det är till stor del ett försäljningsjippo från affärerna sida för att sälja en massa saker man bara ”måste ha” när man tagit ”studenten”.
Det är inte billigt att ”ta studenten”.
”Allt dyrare att ta studenten” kan man läsa på SVT Nyheter i oktober 2017. ”Studenten blir en allt större köpfest för varje år. Redan i oktober ska nyblivna 18-åringar boka upp sig på nästa års studentflag, studentkryssningar och baler” skriver SVT Nyheter.
”Det är en väldig risk när skolan drar sig tillbaka, samtidigt som föräldrar inte har tillräcklig insikt i barnens studentfirande och aktiviteter under sista året på gymnasiet”, säger Christina Fransholm, konsumentvägledare på Eskilstuna kommun, till SVT:s konsumentredaktion Plus.
Enligt en rapport från Svensk handel från 2011 kostar en studentexamen i snitt 16 500 kronor per student. Detta var år 2011, så det är betydligt dyrare nu…
Komsumentvägledaren i Eskilstuna säger att ”det är inte ovanligt att notan för studenten hamnar på mellan 20 000-25 000 kronor, för studentmössa, kryssningar, baler, flak, presenter och hemmafester”.
Vad är det då som kostar så mycket? Här är exempel som tagits fram av Eskilstuna kommun enligt SVT Nyheter:
Flak 500-1000, mössa 1200 kr, fester 2000 kr, balenbiljett 1000 kr, balkläder 1500-2000 kr, hår, manikyr, smink 1700 kr, blomdekoration 250 kr, limousin, transport 4000 kr/8 personer, kryssning 500-2500 kr, studentskylt 400 kr, studentkläder, skor 2000-5000, fotograf 800-1500, mottagning hemma 250 kr/gäst, hyra tält 5000 kr.
Totalt blir detta 18 000-24 000 kronor.
I den här beräkningen har man (naturligtvis) inte tagit med hur mycket studenterna lägger ut på öl, vin, sprit och champagne. Studentfirande har för många, men inte alla, blivit en ganska ”blöt” tillställning där champagnefrukost i det gröna numera ses som näst intill obligatoriskt.
Olika företag är mycket aktiva i sin ”marknadsföring”. Man är till och med inne på skolor där man sprider sina ”budskap”. Man sätter upp affischer om olika ”erbjudanden”, delar ut ”informationsmaterial”. Jag det finns exempel där man delar ut gratis Red Bull och annat för att verka ”snälla och justa”.
För att få göra detta inom skolans område måste rektorn ge sitt tillstånd. Hur många av dessa säljare har fått tillstånd av rektorn? Eller tränger man sig ogenerat bara på?
De här ökande hysterin kring ”studenten” betyder naturligtvis att många hamnar utanför. Att man av ekonomiska skäl måste avstå från detta ”firande”.
Men då finns det hjälp att få. Det finns räddare i nöden. Det finns vänliga själar som erbjuder ”räntefria lån för att betala studentkryssningen”.
Nu fattas bara att spelbolagen börjar rikta in sig på studenterna som en viktig målgrupp.
”Så enkelt fixar du pengar till ditt studentfirande. Satsa 500 kronor så får du ytterligare 1500 kronor av oss att spela för, samt 10 gratis free spins”
”För vi har tagit studenten, för vi har tagit studenten, för vi har tagit studenten,fy fan vad vi är bra”.
Rolf Waltersson