Framtida Northvolt bör vara samhällsägt och löntagarstyrt

Artikelförfattaren Åke Paulsson, deltagare i seniorkursen Politik och samhälle vid Medlefors Folkhögskola.  Hans debattinlägg har också varit publicerat i nättidningen Internationalen. Tidigare artiklar i eFOLKET av Åke Paulsson finns angivna under LÄSTIPS.

*******

Det finns många argument för att Nya Northvolt AB ska vara statligt (samhälleligt) ägt. Några av dem är att vårda mänskliga och materiella resurser, arbetstillfällen och rädda den ”gröna omställningen”.

När Coronapandemin slog till 2020 beslutade Riksbanken att skapa ett stödpaket på 1 400 miljarder för att stötta den finansiella sektorn. Ungefär hälften kom att användas och det skapade 14 nya miljardärer per månad det året.

Riksbanken kan på samma sätt skapa de pengar som behövs för att köpa upp konkursboet och finansiera det nya bolaget och denna gång utan att det blir inflation.

Många leverantörer förlorar stora summor i Northvolts konkurs och många kommer att tvingas göra konkurs. Resurser för att lösa ut leverantörerna måste ingå.

Under alla omständigheter är det anställda som kommer att genomföra allt arbete. Kompetensen i företaget kommer under alla omständigheter att innehas av de anställda som kollektiv.  Ett aktieägaravtal bör skrivas som säger att bolagets aktieägare ska representeras av en klar majoritet löntagarrepresentanter samt representanter för kommun och stat.

Valet till styrelsen bör ske separat så att fackförbunden inte blir ”gisslan”. Erfarenheter från Mondragon i Baskien säger att det är nödvändigt att inse att de anställda har två roller. De blir dels ansvariga för bolaget, dels har de i egenskap av arbetare intressen som skiljer sig från företagsledningens.

Arbetskooperativet Mondragon i Baskien bildades 1943. 2024 bestod det av 95 kooperativ med tillsammans 80 000 anställda. Det är den största företagsbildningen i Spanien.

Den forskning som finns om löntagarstyrda företag säger bland annat att de: är betydligt mera effektiva och produktiva, har bättre miljöarbete, betalar högre löner och högre pensioner, har lägre personalomsättning och hanterar konjunkturnedgångar smartare, arbetstillfredsställelsen är markant större eftersom möjligheten att kunna påverka är reell. De är mera lönsamma för individen, företaget och samhället.

Personalen på Northvolt är välutbildad och kommer från världens alla hörn. Det är inte många som är beredda att resa till andra sidan av jorden för att vara delaktig i ett industriellt projekt, men de var det. Om några har drivkraften att lyckas är det de.

Åke Paulsson

LÄSTIPS:

Den kapitalistiska “novemberrevolutionen” i Sverige 1985 – eFOLKET, 11 mars 2023.

Begränsa nyproduktionen av bilar – inför REP-avdrag – eFOLKET, 20 januari 2022.

En hund är begraven i biobränsle-frågan – eFOLKET, 15 januari 2022.

Jobb åt alla är ingen utopi – eFOLKET, 10 januari 2022.

“Grön” skatteväxling – ett lurendrejeri i den högre klassen – eFOLKET, 5 januari 2022.

Marknaden kan aldrig ställa om till ett ekologiskt jordbruk – eFOLKET, 11 februari 2021.

Monokulturer och industriell djurhållning skapar pandemier – eFOLKET, 26 december 2020.

Bara ekologisk odling kan rädda klimatet och den framtida livsmedelsproduktionen – eFOLKET, 24 september 2017.

You May Also Like