Fotbollssupportrar på vänsterkanten (del 2)

Del 2: Celtic F.C

Glasgow i Skottland är en komplex stad på många sätt. Något som länge symboliserat staden är ”Old Firm”, alltså derbymatcherna mellan stadens två stora klubbar Celtic FC och Rangers. Den stämning som infinner sig i staden redan flera dagar innan matchen ökar mer och mer ju närmre avspark man kommer. När domaren blåser igång matchen blåser han igång ett krig. Här spelar utöver klubbtillhörighet även politik och religion en stor roll. Celtic är den katolska klubben grundad av irländska immigranter vars supportrar stöder den irländska frihetskampen. På andra sidan finns Rangers som är protestanter och lojalister.

Celtic FC (Glasgow, Skottland)

Celtic grundades i 1888 av den katolska prästen Brother Walfrid i Glasgows East End. Det var där många irländska immigranter bosatte sig när de kom till Skottland på 1800-talet. Dessa kvarter var riktigt fattiga. Syftet med grundandet av Celtic var just att motverka fattigdomen där. Idén kom från Edinburghklubben Hibernian som också var grundad av irländska immigranter. Än idag lever grundtanken med Celtic kvar, genom olika välgörenhetsarrangemang samlar de in pengar till människor som av olika anledningar har det svårt. Det fanns också en annan tanke med Celtic, att förena de irländska och skotska samfunden i Glasgow.

Celtics supportergrupp heter The Green Brigade och bildades 2006. Det är en antifascistisk, antirasistisk och antisekteristisk grupp. De har genom åren haft flera kontroverser både med Celtic och UEFA, främst i samband med sina tifon där de haft banderoller med olika politiska budskap, något som Celtic har blivit bötfällda för. Klubben har vid flera tillfällen portat Green Brigade från Celtic Park och många Celticsupportrar står på klubbens sida eftersom de tycker att Green Brigade skadar klubben. Green Brigade har en politisk agenda och är inte sena med att proklamera vad de tycker. Här följer några av deras aktioner:

2010
På en banderoll fanns texten: ”Your deeds would shame all the devils in Hell. Ireland, Iraq, Afghanistan. No bloodstained poppy on our Hoops”. En ”Poppy” är en minnessymbol som används för att hedra brittiska soldater som dött i strid. Green Brigade förklarade banderollen med att de inte ser den brittiska armén som några hjältar och att deras roll i konflikter runt om i världen inte förtjänar att hedras. Därför protesterade de mot att Celtic skulle bära en Poppy på sina matchtröjor.

2012
Green Brigade har vid flera tillfällen uttryckt solidaritet med Palestina. Under sista matchen säsongen 2011-2012 hade de en banderoll med texten: ”Dignity is More Precious than Food” som var riktad till de Palestinska fångar som vid den tiden hungerstrejkade i Israeliska fängelser.

2013
När Celtic mötte Milan i Champions League slog Green Brigade ett slag för Skottlands och Irlands frihetskamp genom flera banderoller. En visade den skotska frihetskämpen William Wallace. Den andra visade Bobby Sands som var medlem i IRA och dog under hungerstrejken 1981. Celtic fick höga böter av UEFA eftersom politiska banderoller är förbjudna.

Men Green Brigade är inte bara en supporterklubb som sjunger för sitt lag under matcherna. De har ett integrationsprojekt där de ordnar fotbollsmatcher för flyktingar och asylsökande som av flera anledningar inte kan spela organiserad fotboll. Det är ett sätt att välkomna dessa människor och genom fotbollen bli en del av samhället. Precis som Celtic har Green Brigade också arrangerat flera välgörenhetsprojekt. De samlade in nästan 2 miljoner kronor till Medical Aid for Palestine i samband med att de blev varnade av UEFA för att haft palestinska flaggor under en match. Green Brigade var även en bidragande faktor när 20 miljoner kronor samlades in genom Celtic FC Foundation. Utöver det har de även hjälpt till att förse de fattiga delarna i Glasgow med mat.

Att Green Brigade gör nytta i samhället går inte att diskutera och under FIFA’s årliga prisutdelning 2017 vann Celtics supportrar det prestigefulla ”FIFA 2017 Fan Award” där fotbollssupportrar från hela världen fick rösta. Det är ett bevis på att även om de kan vara väldigt kontroversiella betyder de väldigt mycket för den fantastiska inramning de skapar på Celtic Park.

Celtics största rivaler är utan tvekan den andra Glasgowklubben Rangers, det finns en alltid närvarande strid mellan deras fans och matcherna mellan lagen har beskrivits dels som ett av världens största derbyn, men också ett av världens farligaste derbyn. Konflikten är djupt rotad och ser man på filmer från konflikten på Nordirland ser man ofta människor med Celtic och Rangers-tröjor som kastar sten och molotov-coctails mot varandra. Samma oroliga stämning infinner sig även de gånger Celtic spelat mot den Nordirländska klubben Linfield som precis som Rangers är en lojalistisk klubb.

Celtic är väldigt populära inte bara i Glasgow, antalet supportrar beräknas vara uppemot 10 miljoner runt om i världen och det finns flera hundra lokala supporterklubbar. I Sverige finns Celtic Supporters Club Sweden men det går att hitta supporterklubbar i Japan, Kenya, Honduras, USA och egentligen överallt i världen.

Relaterade länkar
Klubbens officiella sida
Green Brigade
Celtic Supporters Club Sweden
Celtic Supporters Club Sweden på Facebook

Mikael Ström

You May Also Like