Mycket har skrivits om fotbolls-VM i Qatar. Det har varit migrantarbetarnas villkor. Valet av Qatar som värdland, ett land som på många sätt bryter mot FN-deklarationen om mänskliga rättigheter. Fifa, korruption och mutor. Länder och spelare som protesterar på olika sätt. Och så vidare.
Vad som inte pratats och skrivit lika mycket om är hur mycket kalaset kostar. Qatar har ju ingen större fotbollstradition och det fanns inte så stora arenor i landet som skulle duga som VM-arenor. Därför behövdes allt byggas upp från noll. Både arenor och en massa “kringutrustning” som boende för spelare och åskådare och annan infrastruktur.
Från början var det planerat för 9 stora fotbollsarenor. Men om jag fattat rätt blev det “bara” 8 nybyggda och spektakulära arenor.
Den totala kostnaden för att arrangera detta VM ligger på 200 miljarder dollar,vilket motsvarar 1 781 miljarder kronor, enligt en artikel i Aftonbladet 2017 och dåvarande dollarkurs.
Jämför man med dagens högre dollarkurs skulle kostnaden blivit över 2 000 miljarder kronor.
De flesta arenorna rymmer ca 40 000—50 000 åskådare. Den största arenan, där finalen ska spelas, har plats för 80 000 åskådare. Finalen kommer att spelas 18 december, som råkar vara Qatars nationaldag. Att man lagt finalen till Qatars nationaldag är ingen tillfällighet, det ingår som en del av propagandaspelet.
Vad man frågar sig är vad dessa enorma fotbollsarenor ska användas till när fotbolls-VM är slut?
Det finns knappast behov för dessa arenor för den inhemska fotbollen i Qatar, ett land som inte haft några större framgångar som fotbollsnation. Man har till exempel aldrig kvalificerat sig till något fotbolls-VM. Att man nu deltar beror på att man som värdnation automatiskt har en plats.
Kommer arenorna att stå där, tomma och övergivna, som monument över ett storhetsvansinne som kostat över 200 miljarder dollar? Det sägs att några av arenorna kommer att “återvinnas”, att de ska monteras ner och flyttas till annat land. Vi får väl se hur det blir med den saken. Och att flytta en jättestor fotbollsarena kostar väl en skaplig slant, det också.
Nu är inte detta fotbolls-VM unikt. Många av de senare årens mastodonttävlingar i idrott har inneburit enorma kostnader för arenor och tävlingsbanor av olika slag, arenor och banor som använts vid ett enda tillfälle. Den är fotbolls-VM, sommar- och vinterolympiader.
Det sägs att fotbolls-VM i Brasilien 2014 “bara” kostade 11 miljarder dollar. Men den jämförelsevis låga kostnaden kan bero på att Brasilien är en fotbollsnation där det redan fanns många arenor som uppfyllde kraven.
Det skulle vara intressant att veta vad som har hänt med alla svindyra sportanläggningar som byggts genom åren inför stora mästerskap. Har de verkligen kommit till användning? Eller står de mer eller mindre tomma och övergivna?
Oavsett vad man tycker om idrott kan i alla fall jag tycka att det går till överdrift på många sätt och vis. Inte minst när det gäller penningkarusellen. Men det är väl som vanligt – där pengarna kommer in i spelet går det sunda förnuftet ut.
Lästips:
- Qatars galna kostnader för fotbolls-VM 2022 – Dagens Industri, 10 februari 2017.
- Spana in Qatars nya fotbollsarenor inför VM 2022 – branschaktuellt, 13 november 2018.
- Gökungen i boet – eFOLKET, 9 juli 2020.
Rolf Waltersson