När “världens bästa fotbollsspelare” Lionel Messi (även kallad Leo Messi) för några dagar sedan höll sin tårdrypande avskedspresskonferens i Barcelona, sa han att han inte hade en aning om var han skulle hamna.
Se eFOLKET 12 augusti 2021: “Är elitfotboll bara ett spel om pengar?”
Tre dagar senare håller han presskonferens med sin nya klubb PSG. Då har sorgen lagt sig och han ser riktigt glad och nöjd ut.
Vid denna presskonferens deltar också Nasser AL-Khelaifi som är ordförande för PSG.
Nasser AL-Khelaifi är även ordförande för QSI som är det företag i Qatar som äger den franska fotbollsklubben PSG.
Nästa år ska VM i fotboll hållas i – just det – Qatar.
Man frågar sig om detta är en tillfällighet. Eller är Leo Messi en bricka i ett propagandaspel? Ett spel som handlar om att avleda uppmärksamheten från de skandaler som omger detta VM i Qatar.
“Qatar-VM fick en ambassadör man inte ens vågat drömma om.
Vad innebär då Messis namnteckning för Paris Saint-Germain, utöver det sportsliga och alla rekord. Ja, fotbolls-VM i Qatar hösten 2022 fick just den ambassadör som man knappaste ens vågat drömma om. Leo Messi fick självklart inga frågor i ämnet – det var ju en presskonferens för panegyrik (lovprisning, överdrivet lovtal. Min anmärkning) och superlativ – och det är oklart hur insatt han är i PSG:s finansiella uppbackning.
Men genom att skriva på för Qatars alldeles egna europeiska gren ger han, vare sig han vill eller inte, legitimitet åt ett fotbolls-VM som många anser inte ens borde hållas (i Qatar. Min anmärkning)”,
skriver Johanna Frändén i Aftonbladets sportbilaga 11 augusti.
Redan vid beslutet 2010 att fotbolls-VM ska hållas i Qatar väcktes protester. Dels för att det är för varmt att spela i ett land där temperaturen ligger runt 40 grader eller ännu högre på sommaren. Men också på grund av det politiska systemet som, lindrigt sagt, kallas “absolut monarki”.
För att hålla detta VM krävs enorma nybyggnationer. Nio nya fotbollsarenor, nya vägar, tunnelbanor och mycket annat till otroligt höga kostnader. Det talas om totalt 60 miljarder, enligt Expressen 20 maj 2019.
Till det kommer exploateringen av de gästarbetare som bygger dessa nya anläggningar. Det handlar om cirka 28 000 gästarbetare från Sri Lanka, Bangladesh, Filippinerna och andra länder som arbetar under “slavlika förhållanden” enligt en rapport 2017 från International Trade Union Confederation (ITUC).
Lönerna är usla. De flesta jobbar för minimilön som är 750 qatariska riyal per månad och 48-timmars arbetsvecka. Det motsvarar cirka 1 985 kronor i månaden – ungefär 10 kronor i timmen.
“Jag är plattläggare inne på Al Wakrah Stadium och hjälper till med andra jobb. Jag tjänar 900 riyal (2 380 kronor) per månad”, säger en gästarbetare till The Mirror.
Enligt uppgifter har cirka 6 500 byggarbetare dött. Dels på grund av arbetsplatsolyckor. Många har också dött av värmeslag, hjärtstopp och utmattning i den pressande värmen.
Det förekommer även självmord bland gästarbetarna som bor under usla förhållanden i baracker utan luftkonditionering i den tryckande hettan.
Detta sker i Qatar, ett av världens rikaste länder.
Finalen spelas på Qatar:s nationaldag
Finalen i detta fotbolls-VM ska spelas 18 december 2022 som, av en ren tillfällighet, råkar vara Qatar:s nationaldag.
Flera landslag, bland annat det norska, tyska, danska och nederländska herrlandslaget, har krävt att man ska bojkotta detta fotbolls-VM i Qatar.
Danska landslaget har i en aktion samlat in pengar som ska skänkas till gästarbetarna i Qatar.
“Beslutet ätt lägga VM i Qatar är uppriktigt sagt korkat. Dels sportsligt då det måste flyttas från sommaren till vintern. Och sedan främst för de uppenbara bristerna som finns på mänskliga rättigheter. VM borde inte ha tilldelats Qatar”, säger Håkan Sjöstrand, generalsekreterare för svenska fotbollsförbundet.
Svenska fotbollsförbundet har fått kritik för att vara för mesigt, för att man inte gjort tillräckligt för att protestera.
Man kan jämföra med det norska landslaget som manifesterade mot VM i Qatar med tröjor inför VM-kvalmatchen mot Turkiet med texten “HUMAN RIGHTS – On and off the pitch”.
“Inga påföljder efter protesterna. Norska landslaget straffas inte”, blev rubriken i Aftonbladet.
Detta säger en del om tillståndet inom idrottsvärlden – man kan straffas om man genom en tröja manifesterar för mänskliga rättigheter.
Ungefär på samma sätt damlag i beachhandboll straffas om de vägrar spela i bikinitrosor.
PS. På tal om damlandslag – Kosovare Asllani, framgångsrik spelare i svenska damlandslaget:
“Det är klart man känner att alla borde stå upp mot det som sker, för det handlar om mänskliga rättigheter. Det är en värdegrund som man måste stå upp för. Jag tycker det är bra med alla landslag som har stått upp mot Qatar, bland annat Norge. Det är klart man önskar att vi i Sverige också kan vara med i kampen”, säger Kosovare Asllani till SVT Sport 8 april 2021.
Rolf Waltersson
Läs mer: