eFOLKET om Ylva Johansson – ministern (S) som kastat alla principer överbord

Avslöjande i Ekots lördagsintervju:
Ylva Johansson ansluter sig till, och sväljer med hull och hår, borgarnas högerpolitik!

Socialdemokratins totala kapitulation för den högerextrema nyliberalismen fick en mycket tydlig bekräftelse, när Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson intervjuades i P1:s lördagsintervju 26 januari,

Politiken med privatiseringar och attacker på anställningsskyddet, samt införande av marknadshyror är verkligen extrem.

Ylva Johansson – en av de högerkramande låtsassocialdemokraterna i Löfvens regering.

Ylva Johansson fick av P1:s Monica Saarinen bland annat frågan om vilka av överenskommelsens punkter som hon upplevde som jobbiga. Johanssons svar var att hon inte såg det som att det fanns vinnare eller förlorare utan att det var en bra kompromiss som hon med glädje skulle arbeta utifrån.

Detta gällde försämringen av Lagen om anställningsskydd, LAS, som Centerpartiet och Liberalerna har fått igenom. Det gällde den fullständig privatiseringen av arbetsförmedlingen. Alltsammans trodde Johansson skulle bli bra!

Hon förmedlade faktiskt ett intryck av att hon bejakade den extremistiska nyliberalismen(!) och att det var bra att förslagen kom från C och L, så att Socialdemokraterna inte själva behövde ta ansvar för att de väckts.

Det vi fick höra var helt enkelt en lovsång till 73-punktsprogrammet!

Ett obehagligt inslag var att hon när hon skulle försvara överenskommelsen använde argumentet att rasismen (genom SD) kunde hållas borta genom samarbetet med C och L.

När arbetarklassen nu kommer att få känna 73-punktsprogrammet in på bara skinnet så får de höra att det är nödvändiga förändringar för att hålla rasismen borta. Detta är som bäddat för att skapa motsättningar mellan infödda och utlandsfödda. Det som verkligen skulle kunnat skapa enhet mellan olika delar av arbetarklassen hade varit om hela arbetarrörelsen tagit kamp mot nyliberalism och reaktionär nationalism mot hela det borgerliga blocket bestående av C, L, M, KD och SD.

Det borgerliga blocket fick över 60 procent av rösterna och har därför samma andel av riksdagsplatserna. Det är alltså oundvikligt att regeringspolitiken måste bli borgerlig. Vad som inte är nödvändigt är att arbetarrörelsens politiska representanter tar ansvar för den borgerliga politiken och sätter sej i en regering som attackerar arbetarklassen på alla fronter. Nu har socialdemokraterna gjort det. Vad de borde istället ha gått i kompromisslös opposition.

Vad som gäller nu är att alla verkliga vänsterkrafter tillsammans med aktivister i fackföreningar och hyresgästföreningen, i förening med välfärdsförsvarare, antirasister och miljöaktivister, tar kamp mot den nyliberala regeringen och gör den så kortvarig som möjligt. Låt fackföreningsmöten, gator och torg bli mobiliseringsplatser mot nyliberalismen.

Och låt oss tacka Ylva Johansson för tydligheten i hennes budskap. Ett offentlig framfört budskap med innebörden att hon för sin del med entusiasm(!) tänker försöka genomföra alla punkterna i 73-punktsprogrammet. Det bör befria många från tvekan när vi nästa gång står i vallokalen.

Redaktionen
eFOLKET