Det är fantastiskt hur musik kan sudda ut gränser och förena människor. Ethno är ett världsmusikprojekt som krossar allt vi mot dom-tänk och istället skapar en genuin glädje hos de som deltar. Att ett så stort folkmusikläger hålls i Rättvik känns givetvis självklart. Det är dessutom där Folkmusikens Hus håller till.
Ethno har funnits sedan 1990 och varje år deltar nära hundra folkmusiker mellan 17-25 år och de kommer från hela världen. På Folk och kultur visar Folkmusikens Hus en film om Ethno från 2015. I filmen får vi bland annat följa tre unga kvinnor från Nairobi som gör den långa resan till Rättvik. Fredrik Caresten som producerat filmen lyckas verkligen förmedla de känslor som uppstår. Spänningen inför att träffa nya människor, glädjen i att spela tillsammans och sorgen i att behöva lämna sina nya vänner när lägret är slut.
Vi hör dagligen om allt elände runt om i världen, därför är Ethno en oas som faktiskt kan skänka hopp om framtiden. Att människor från olika länder, kulturer och religioner kan träffas och bara känna total glädje är något unikt. Jag kan inte släppa tanken på vad som skulle kunna hända om Donald Trump och Kim Jong Un träffades med varsitt instrument istället för att sitta i varsitt hörn av jorden med fingrarna på kärnvapenknapparna. Visst är det en smula långsökt men musikskapande är trots allt vackrare än krig.
Filmen bjuder på mycket musik och som deltagare måste det vara något utöver det vanliga att få sammanstråla i en indisk folksång ackompanjerad av instrument från hela världen. Tänk er Gärdebylåten på persisk setar, skotsk säckpipa och indisk flöjt. Jag förstår varför Ale Möller är inbjuden och jag förstår även den entusiasm han känner för Ethno. För mig är han sinnebilden av ett så här stort folkmusikprojekt.
Lägret består av workshops där deltagarna spelar tillsammans och lär sig mer om musiken från de involverade länderna. Det arrangeras flera konserter runt om i Rättvik samt en resa till Bingsjöstämman. Sista kvällen hålls en stor konsert i Rättviksparken där alla deltagare är med och spelar de låtar de lärt sig under veckan. Delar av den konserten från 2015 visas i filmen och där når stämningen sin kulmen.
Ethno är som sagt ett världsmusikprojekt som arrangeras varje år i Rättvik. Men det arrangeras även bland annat i Uganda, Norge, Palestina, Frankrike och Finland. Som ung folkmusiker kan man anmäla sig till kommande läger på www.ethno.se