Facklig seger mot bolaget Arriva – uppsägningshot mot stridbar medlem avvärjt

Det är inte att ta till överord att kalla Arrivas tillbakadragande av uppsägningen av huvudskyddsombudet på Pågatågen (tågföretag som opererar i Skåne) för en stor seger. Ola Brunnström hade i ett brev uppmanat Seko-medlemmarna att stå på sej i de kommande lokala förhandlingarna.

Han hade avslutat sitt brev med:

Var inte rädda för cheferna,det är dom som ska vara rädda för er.

Detta ledde till försöket att avskeda Brunnström, som är känd som en stridbar försvarare av sina medlemmar. Brunnström arbetar som lokförare och Arriva erbjöd honom två årslöner om han gick med på att sluta. Brunnström vägrade. Ett stort stöd från klubbmedlemmar och Seko liksom från andra fackföreningar och allmänhet fick Arriva att få kalla fötter. Nu har dom dragit tillbaka sitt hot.

Det var en lycklig Ola Brunnström som kom ut från mötet där företaget backat.

Mina arbetskamrater är helt jävla magiska. Jag hade inte stått här utan dem, då hade jag fått gå till arbetsförmedlingen imorgon.

 – Jag tror att många av mina arbetskamrater också känner sig stärkta av det här, att när någon sägs upp kan vi faktiskt skydda varandra. I morgon tänker jag köra tåg.

Röstade för strejk

Det råder ingen tvekan om att ett fackligt medlemsmöte på nyårsafton som röstade för strejk om Arriva skulle gå vidare med sitt avskedande hade avgörande betydelse. Det hade i så fall blivit en så kallad “vild strejk”, utan officiellt stöd från Seko.

Arriva är känt för sin antifackliga inställning och för att hela tiden försöka genomföra försämringar, bland annat genom minskad arbetstid och lön, så kallad hyvling. En stridsfråga har varit Arrivas försök att förlänga tiden mellan kisspauser. Arriva har öppet uttryckt missnöje med det avtal som nyss slöts mellan Seko och arbetsgivarsamordningen Almega. Arriva anser sej “överkört” genom avtalet mellan Seko och Almega. Almega i sin tur säger sej vilja ha ordning och bra relationer till facket.

I dessa dagar då arbetsköparna och den politiska högern försöker trycka tillbaka arbetarnas villkor på alla områden (som i LAS-frågan till exempel) är segern i kampen mot detta försöket att avskeda en facklig företrädare en viktig seger. Det var uppenbarligen genom gräsrötternas mobilisering som Ola Brunnströms anställning räddades.

Arriva är ett brittiskt bolag med huvudkontor i Sunderland som bedriver persontransporter med tåg, buss och färjor samt handikapptrafik i ett stort antal länder. Arriva är sedan 2010 ett helägt dotterbolag till Deutsche Bahn.

Se även “Anställningsskyddet som inte kan förhandlas bort” på francesblogg på eFolkets första sida under vinjetten SAMARBETARE.

You May Also Like